Debat

Grænsen til pervers??

17. juni 2007 af louisefriis88 (Slettet)
Hej jeg har en lære som der blev klaget over sidste år af en hel klasse, men der blev ikke gjort noget... I år har jeg så fået ham i engelsk om sidder med en hel bunke tekster på eksamensopgivelsen som indeholder enten vold eller sex/voldtægt, aldrig på en pæn måde. Næsten alle personer i de tekster vi får indeholder personer der grænser mod psykopater, og der er specielt en tekst, et uddrag fra "american psycho" der er så vammel at jeg nægter at læse den, hvis jeg trækker den ved jeg ikke hvad jeg skal gøre, for jeg har ikke læst andet en de første par linjer (handlingen i stykket er i grove træk en pige der bliver tortureret og voldtaget af hovedpersonen).

Mit spørgsmål er hvor grænsen går for hvad en lære kan tvinge en elev til at læse, er det i orden at skulle tvinges til oven i købet at sidde og snakke om sådan en tekst til en eksamen?

Denne lære har også sagt halvperverse bemærkninger i timerne, men på den måde hvor det er indirekte eller ubehageligt på en måde som er svær at forklare. En sætning hvor trykket bliver lagt lidt anderledes og derved får et perverst twist. Eller i nogle tilfælde en direkte sætning, sagt ud over klassen, evt henvendt mod en elev.

Syntes bare ikke det kan være rigtigt at man til en eksamen skal side med sådan en tekst. Håber ikke jeg trækker den :(

Hvad siger i??

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

du skal gå til en journalist (ring til din nærmeste lokalavis), pornografisk materiale er ikke skolestof uden meget perifert.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2007 af Dal1991 (Slettet)

Jeg kan godt se hvad du mener. Man kan dog ikke komme uden om at din lærer har valgt et emne "rape/drugs" whatever. Eftersom at du snart skal til eksamen, kan jeg ikke sige: "Tal med kontoret eller andre lærere på skolen, og fortæl dem at du ikke bryder dig om det". Hvis det hænder at du trækker den tekst, og at den er så modbydelig at du ikke vil snakke om den, kan du måske fortælle, hvorfor du ikke bryder dig om den. På den måde fortæller du ikke om teksten, men generelt. Det ville jeg i hvert fald gøre.

Held og lykke

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2007 af 150972 (Slettet)

Det er svært at præcisere hvor grænsen går mht. hvad man som studerende skal læse. Normalt plejer eleverne og lærerne sammen at finde ud af emner der skal arbejdes igennem. Der er sevlfølgelig nogle kriterier der skal være opfyldt ift. bestemmelser fra undervisningsministeriet. Pensum skal dække en vis tidsperiode eller emne.

Jeg synes du skal læse til eksamen og få det overstået, selvom du ikke synes om teksterne (og din lærer).

Det kan godt være din lærer er pervers eller sexfikseret, men måske kan det også være at du bare ikke kan lide ham. Tit er det sådan med lærere, at når de først har fået et ry synes alle lige pludselig at de er nogle "røvhuller" eller de onde og perverse og tolker alt hvad de siger og gør negativt.

Jeg kender som sagt ikke din lærer men jeg tror ikke han sætter jer til at læse noget som han ved censor vil studse over.

Grænserne er forskellige og hvis du synes dine er overskrevet synes jeg du skal kontakte din lærer, spørg ind til valget af pensum.

Hvad synes du selv om muslimer der nægter at læse bestemte danske forfattere? (var aktuelt på et københavns gymnasium for 2 år siden)

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2007 af hiat (Slettet)

I har måske læst et udsnit af American Psycho, men vi har læst hele bogen! Og ja, det er ganske drabelig og voldelig, men på den måde bliver bogens pointe jo også skreget ud. Alle voldsscenerne er et middel, der helliget målet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2007 af hg5e17ah (Slettet)

Der er flere andre elever der også skal læse American Psycho, og da bogen er forholdsvis kendt, er det i sig selv ikke mærkeligt. At der så kan være et sammenfald af begivenheder, der har givet dig den opfattelse af din lærer, anfægter jeg ikke.

Bedst for din egen sag er det, hvis du snakker med den pågældende lærer om valg af tekster. Måske kan du også få andre fra din klasse med på det.

Det er i hvert fald sikkert, at du ikke skal gå til medier før du egentlig har gjort et forsøg på at påvirke læreren, for ellers kan du ende med at blive til grin. Vi er som sagt mange der også har måttet læse American Psycho og andre tekster i samme kategori.

Svar #6
17. juni 2007 af louisefriis88 (Slettet)

#3 jeg kender ikke til det tilfælde med muslimerne, men alt afhængig af deres grund vil jeg måske kunne forstå det.

#4 måske nok. Men jeg syntes også at der skal være en grænse for hvornår det er for meget. Men helt specifikt med den bog må jeg sige at den ligesom gyserfilm o.l. bør være noget man selv kan vælge om man har lyst til at læse/se. Det er ikke alle der er lige imune overfor voldsscener. Syntes det er bemærkelsesværdigt at det er blevet så normalt med vold at sådan en bog kan acceptes i et pensum.

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. juni 2007 af iB (Slettet)

#6
Du er selvfølgelig i din fulde ret til at synes, et American Psycho er for voldsom til at du vil læse den. Ingen kan tvinge dig til det. Til gengæld tror jeg bare, at du er for sent ude med din klage. -Alle tekster opgivet til eksamen, har i vel været igennem i løbet af faget? Derfor burde du have klaget og tekstvalget dengang, istedet for at gemme det til nu her kort før eksamen, hvor det er for sent at gøre noget ved det.

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. juni 2007 af eksamenshaj (Slettet)

American Psycho er en typisk 90-er bog, som handler om individet søgen efter identitet i en hørm af kropsfiksering, vold, sex og destruktion.

De emner kan du jo vælge at tale om, i stedet for at fokusere på din lærers dårlige sider.

Du bliver nødt til at skifte fokus, hvis du vil klare den eksamen, for I kommer garanteret op i en anden novelle af samme skriver, såsom den evindelige "On the beach", og så er det jo vigtigt, at du kan perspektivere til læste tekster..

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. juni 2007 af eksamenshaj (Slettet)

IndividetS søgen, mente jeg.

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. juni 2007 af blackduck (Slettet)

Så længe der er en faglig begrundelse for tekstvalget, og det opfylder kravene i bekendtgørelsen tvivler jeg på, at der er noget at gøre. Måske hvis læreren valgte noget meget excentrisk litteratur, som på ingen måde var repræsentativt for de større strømninger, kunne der være en mulighed.

Som andre har skrevet burde du nok have snakket med din lære. Jeg har aldrig oplevet en lære, som ikke ville give eleverne medindflydelse på tekstvalget, så længe det var fagligt forsvarligt. Jeg tror ligefrem det står sort på hvidt at i skal vælge sammen.

Men egentlig en interessant debat. Hvad kan man tvinges til at læse på en uddannelsesinstitution? Personligt er jeg uenig med dig, og jeg ville under alle omstændigheder foretrække fiktion fremfor diverse meget groteske kildetekster man kunne finde i et fag som historie. Så længe der er en faglig begrundelse for tekstvalget mener jeg ikke, at det kan være forkert at tvinge eleverne til at læse en tekst. Men pøj pøj med eksamen, jeg håber da ikke at du trækker den :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. juni 2007 af 150972 (Slettet)

Du har et frit valg mht. om du vil læse pensum. Når du nu ikke kan lide det pensum der er opgivet hvorfor lader du så ikke være med at læse?

Du kan jo vælge(frit) at fortælle lærer/censor at du ikke har læst og derfor ikke kan tage stilling til de spørgsmål de måtte have!

Det er dit frie valg. Er du modig og selvstændig eller hvad??

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. juni 2007 af eksamenshaj (Slettet)

#11
Ja, det kunne være grineren.

"Fordi klassen over mig klagede over min lærer, synes jeg også, at alt hvad han gør er ulækkert, så derfor kan jeg ikke læse det opgivne stof, uden at føle mig mentalt voldtaget."

Brugbart svar (0)

Svar #13
17. juni 2007 af Ralphi (Slettet)

#0 jeg forstår godt at du ikke kan læse det afsnit af American Psycho. Vi læste selv et afsnit af det, også i engelsk i år. Vi snakkede med vores lærer om det, og da alle piger (ja jeg går i en sproglig klasse) sagde at de ikke kunne klare at læse afsnittet, sagde hun til os at hun ikke ville opgive det som eksamenspensum.
Jeg synes du skal snakke med din lærer om det.
Held og lykke :)

Og forresten, endnu engang tak for svar på det med religion eksamen :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
17. juni 2007 af hiat (Slettet)

Tja, tjo, American Psycho er en af de mere voldelig stykker af litteratur, man stifter bekendskab med i gymnasiet. Men der dog, efter min mening, stadigvæk mere interessant i forhold til "Dead Poets' society", som var min lærers urimelig alternativ (bogen+filmen har de fleste skrevet endeløse, kedelige stile om - den er ikke besværet værd!).

Skriv et svar til: Grænsen til pervers??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.