Fysik

Gravitation

18. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)
Jeg har svært ved at forstå gravitation.
Det er en kraft, der virker mellem to legemer med masse. Men hvad er grunden til, at den findes? Hvorfor bliver to legemer (med masse) tiltrukket af hinanden?

Håber I forstår mit spørgsmål. Jeg vil gerne uddybe hvis det er, men er i tvivl om jeg kan :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2007 af M_Malling (Slettet)

Der er ikken nogle der kan uddybe. Selv de bedste forskere har ikke fundet ud af hvad gravitation er.
Det man ved er at to legemer bliver tiltrukket af hinanden, man mener at det har noget med gravitoner at gøre. Gravitoner er partikler der findes mellem de to legemer, man kan tænke på som en fjeder der er mellem to ting.
Dette er selvfølgelig kun en teori, for at få den uddybet kan du nok slå det op på f.eks. wikipedia.

Svar #2
18. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ok, jeg prøver at glo på wikipedia, jeg synes bare ofte, at artiklerne er meget svære at forstå, især i de naturvidenskabelige fag.
Men det med gravitoner lyder mystisk :)

Her er et andet spørgsmål, som der måske er lettere at svare på:
Hvis gravitationskraften virker mellem alle legemer med masse, hvor stor effekt har gravitationen melle jorden og andre planeter så? Ville planeternes omløbsbane og -tid se anderledes ud, hvis der ikke var nogen gravitation mellem jorden+månen eller jorden+mars osv.? Eller har gravitationen mellem planeterne+andre himmellegemer ikke nævneværdig effekt på omløbsbanen + -tiden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2007 af Riemann

I praksis ville planeterne ikke bevæge sig anderledes fordi jorden har en meget lille masse (sammenlignet med solen og jupiters...).

Men der er selvfølgelig en tiltrækning mellem jorden og de andre planeter - den er bare meget lille.

Mht. til jord og månen så kredser de omkring et punkt 4700 km fra jordens centrum (dvs., inden i jorden - jordens radius er ca 6400 km), så jorden påvirkes kun lidt af månen (men det er ikke en helt helt ubetydelig effekt)

Svar #4
18. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Jordens radius er 6400 km, men månen kredser rundt om jorden med afstanden 4700 km fra centrum?
Eller er det 47000? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2007 af M_Malling (Slettet)

F=(G*m1*m2)/(r*r)
hvor:

F = gravitationskraften mellem objekterne i newton.
m1 = det første objekts masse i kg.
m2 = det andet objekts masse i kg.
r = afstanden mellem objekternes massecentre i meter.
G = Den universelle gravitationskonstant. Den er ca.= 6,67390·10-11 N·m²/kg²

Tyngdekraften svækkes med afstand.
Ved ikke om det svarer på så meget. Men det er det det hele afhænger af, så må selv drage konklutionerne.

Svar #6
18. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)

#5 Den har jeg vist set før. Kaldes den ikke Newtons gravitationslov eller noget i den stil?
Er det ikke noget med, at den ikke gælder for molekyler og ting i størrelsesorden under? Hvad er grunden til det?

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2007 af M_Malling (Slettet)

newtons lover holder generelt op med at virke når man nærmer sig lysets hastighed eller når man kommer ned på det atomare niveau. det samme gælder for denne lov.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2007 af Riemann

#4
Normalt siger man at afstanden fra jord til måne er 384000 km.

Og afstanden fra jordens centrum til deres massecentrum er 4700 km.

#6
Jeg vil tro at afstandene skal være en del mindre end molekylestørrelser før den holder op med at virke.

Jeg kunne forestille mig at man skulle helt ned på kerneniveau eller mindre før den er forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2007 af Riemann

#7
Når krafterne bliver meget store holder newtons love også op med at gælde.

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2007 af blackduck (Slettet)

Som andre også har skrevet, så har du stillet det man kalder et godt spørgsmål :)

Du kan jo prøve at læse lidt her, selvom du ikke bryder dig om wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_gravity


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. juni 2007 af blackduck (Slettet)

Den her artikel er måske lidt bedre og nemmere at forstå:
http://da.wikipedia.org/wiki/Almen_relativitetsteori

Du kan altså forestille dig at solen får rummet til at krumme, og planeterne kredser så omkring solen, fordi de er fanget i den fordybning solen laver.


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. juni 2007 af Riemann

Man har ikke så meget feltteori i gymnasiet (man havde ihvertfald ikke under den gamle reform!), så linket er nok en anelse svært at forstå for en gymnasieelev :-)

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. juni 2007 af Riemann

#12 var en kommentar til #10...

Svar #14
18. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)

#8 Jeg misforstod den sidste del af #3! Ok, jeg skal lige være helt sikkker på, om jeg forstår det korrekt:
Jeg tegner en cirkel og dets centrum C på et papir. Radius er 6400 km. Det er jorden i 1D. Jeg tegner et punkt P 4700 km fra C. Jeg tegner så månen 384000 km fra C.
Så putter jeg en nål i P og roterer papiret rundt om P. Det viser hvordan jorden og månen bevæger sig i forhold til hinanden? Dvs. P er omdrejningspunktet for jorden og månens rotation?
Eller er det helt forkert?
Og roterer jorden ikke også om sine egen akse? Skyldes det månen?

Ang. kræfter mellem molekyler, findes der så ikke en Coulomb-kraft eller van der Waals-kræfter, der har større indflydelse på molekylernes tiltrækning end gravitationskraften?

#10-11
Wikipedia er stadigvæk lige så uforståelig som sidst jeg kiggede. Især det første link!
Problemet er, at jeg ikke forstår et begreb eller ord. Jeg trykker så på ordet, som linker til en ny side. Og en ond cirkel former sig :) Pludselig er jeg i gang med at læse om danske statsministere, selvom jeg startede i "gravitation" :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
18. juni 2007 af Riemann

Det første er korrekt opfattet. Jorden roterer selvfølgelig om sin egen akse. Det skyldes næppe månen.

Angående molekylerne er det korrekt at de andre kræfter du nævner har større indflydelse.

Ja, wikipedia kan godt være svært at forstå - men det er primært fordi virkeligheden også er svær at forstå. Men hvis du læser om gravitation her vil jeg mene, at det ikke er helt så syret som de andre links:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitation

Svar #16
19. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Så der er flere ting, som jorden roterer om:
- Sin egen akse
- Punktet P som defineret i #14
- Solen

Er der mere?
Hvad skyldes jordens rotation om dens egen akse?

Hmm, jeg prøvede egentlig at lære wiki-artiklen før jeg spurgte herinde. Nogle af afsnittene er da nogenlunde forståelige, men synes stadigvæk en fysikbog er bedre (den er på dansk, så man ikke behøver at oversættte alle fagbegreberne, og forudsætter ikke nogen speciel baggrundsviden, som wikipedia ofte gør!)

Tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #17
19. juni 2007 af Riemann

solen roterer også omkring galaksens centrum og vores galakse roterer også omkring vores galaksehobs centrum..

Brugbart svar (0)

Svar #18
19. juni 2007 af Riemann

Grunden til at jorden roterer vil jeg tro er, at det stof som jorden oprindeligt blev dannet af også roterede (det har højst sandsynligt været en roterende skive)

Svar #19
21. juni 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hej, jeg så dit svar, men fik ikke lige svaret, fordi jeg forberedte mig til årsprøven (24 timersforberedelse). Jeg var oppe i går, fik 12 :) Så tak for det...
Talte dog ikke så meget om gravitation (var oppe i en rapport om mekanik), andet end der er nævnt i denne tråd. Tak til alle!

Skriv et svar til: Gravitation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.