Fysik

24timers eksamen lys

25. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)
Hej alle sammen.
Jeg har lige været oppe at trække. Jeg fik emnet lys:(
Stikord: bølgelængde, afbøjningsvinkel, gitterkonstant, linjespektrum, rødforskydning, galakser.
Forsøg: stofidentikation af stoffet i en elsparepære.

Jeg ville høre om der er nogen der har nogle gode ideer til fremlæggelsen?

Altså, jeg synes det er bredt emnet, altså hvor jeg ska starte og slutte??

Håber nogen vil hjælpe!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det er et meget bredt emne, ja så omfattende, at jeg ikke kan give dig andet end et par småting:

1) Forklar lyset ud fra bølgeteorien
2) Forklar lyset udfra Einsteins fotonteori (for eks. kan man ikke forklare den fotoelektriske effekt ud fra bølgeteorien, men nemt ud fra fotonteorien).
3) Fortæl sammenhængen mellem bølgelængde og frekvens
4) Forklar hvordan rødforskydningen kan forklare gallaksernes relative bevægelser (tænk på doppler-effekten)
5) Lysets hastighed er givet på en formel:
c = (sqr(e0*u0)^-1/2, hvor e0 og u0 er konstanter, men det behøver du ikke tage med

Og jeg kan kun give dig ret, det er det bredeste emne indenfor fysikken, du har trukket, så hvis du har mod på det, kan du da lige nævne, at teorien er samlet i Maxwells ligninger, som i virkeligheden skyldes Gauss, Faraday og Ampère (s.d.)

Det var lige i skyndingen det jeg nåede mellem 2 kopper kaffe.

Svar #2
25. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

Tak:D
Du synes ikke jeg skal gå i dybden med forsøget, vi har lavet, fordi stikordene, afbøjningsvinkel og bøølgelængde, gitterkonstant og linjespektrum hører jo ind uder der, og så hvis hvordan man beregner de foreskellige begreber??

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juni 2007 af mathon


se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=364485
http://peecee.dk/uploads/0607/1_brintspektret.doc
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=283705
http://da.wikipedia.org/wiki/Lys


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juni 2007 af mathon


c = (sqr(e0*u0)^-1/2 --> c = (e0*u0)^-1/2

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juni 2007 af mathon


...lidt om fotosyntesens "lysdel" --> alt levendes "moder"

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2007 af mathon


se
http://peecee.dk/uploads/1106/gitteret.doc

Svar #7
25. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

Jeg har det kun på c-niveau. tror du jeg skal komme ind på alt det?. Der er meget af det jeg ikke har lært.
Jeg har kun 7 min først, hvor jeg skal lave et oplæg om lys. Så jeg tænkte på, om man kan starte med at sige hvad lys er? måske lysets historie? komme ind på lys med bølgeegenskaber, og lave udregninger med afbøjningsvinkel og gitterkonstant og bølgelængde på tavlen, med henblik på at bevise hvorfor galakser bevæger sig væk fra os. rødforskydning?

Derefter har jeg yderligere 10-15 min, en samtale med læreren. Ku det være en ide at fortælle om forsøget der, ? eller synes du jeg skal komme ind på det i del 1?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. juni 2007 af mathon


...principielt skal du selvfølgelig kun komme ind på det, du har lært og som din lærer forventer. Men noget af resten - hvis du kan magte det - er det, der kan få klokken til at ringe :)

hvad lys er - er en længere udredning
men du bør medtage

1) bølgemodel
såvel som
2) partikelmodel
og konkludere lidt på denne dualisme

dernæst går du - i uprioriteret rækkefølge - til forsøgsegenskaberne, som optræder ved:

releksion
afbøjning
Snellius' lov
linser

osv.

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. juni 2007 af mathon


stofidentifikation af stoffet i en elsparepære: ved spektrallinjedokumentation

Skriv et svar til: 24timers eksamen lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.