Oldtidskundskab

ekstra guf der giver 13!

25. juni 2007 af sigridrose (Slettet)
Hej jeg kunne rigtig godt tænke mig at få 13 til min eksamen i old her i overmorgen. Jeg ved at der bliver givet fire 13-taller i min parallelklasse og en bunke 10 og 11-taller. Så det kan vel ikke være så svært igen. Men jeg synes det er meget svært at hæve sig ud over det der forventes når jeg nu sidder og læser.
Er der nogen der lige har noget ekstra blæret stof eller viden på højt niveau som man kan bruge? evt. nogle seje begreber??

Svar #1
25. juni 2007 af sigridrose (Slettet)

altså: hvordan får man 13 i old?

Brugbart svar (1)

Svar #2
26. juni 2007 af Epimetheus (Slettet)

Det kommer da an på hvad man kommer op i ;-)

Men hvis du forklarer hvordan Platon forholder sig til postulatet om at virkeligheden er det empiriske korrelat til det transcendentale subjekts apriori gyldige synteseformer, tror jeg den er hjemme :-D LoL

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. juni 2007 af rawr (Slettet)

vil da lige prøve at lære dét uden ad ! Men hvad nu hvis de spørger ind til hvordan han nu forholder sig til dette vollapyk`? :D

Brugbart svar (1)

Svar #4
27. juni 2007 af Amet (Slettet)

Så fyrer du noget smart af og krydser fingre for, at de heller ikke hvad det er eller hvordan han forholder sig til det!

Held og lykke til alle der bliver studenter i morgen og tillykke til dem, der blev i dag og i går.

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. juni 2007 af Anders Klougart (Slettet)

Jeg fik 13 i old i går (sidste eksamen ;-))Jeg tror ikke man skal satse på at sige noget, som lærer og censor ikke ved!

Det er selvfølgt afhænggigt af, hvad du kommmer op i, men Platon er altid god, men ellers kan man bare bruge, hvad man har lært i de andre fag (specielt filosofi, religion og historie).

Jeg trak Symposion af Platon, jeg talte bare om hulelignelsen og derefter diskuterede jeg højskole bevægelsen tanke, om at befolkningen skal oplyses med Platons syn på erkendelse. Som bonus kan man være opmærksom på, at brugen lys som metafor for visdom stammer fra hulelignelsen (i Staten) af Platon. Jeg ville også havde indraget metalmyten for at diskutere sammenhængen mellem Platons erkendelsesteori og politiske filosofi. Men det nåede jeg ikke - jeg havde også lige en senarkarisk kora, som jeg skulle fortælle lidt om!

Men hvis du vil have 13, skal du bare have styr på pensum og desuden være god til at se sammenhænge i faget og mellem fagene! Men held og lykke!

Brugbart svar (1)

Svar #6
27. juni 2007 af Anders Klougart (Slettet)

Jeg har lige lidt mere:

Jeg skrev lige et indlæg om organisme tanken, den er også meget god at kunne!

Organismetanken er en sammenligning mellem samfundet og en organisme. Den går ud på, at alle har en plads i samfundet, som man skal finde og udfylde: så hersker der retfærdighed og samfundet fungerer. Hvis armene ikke fungerer, fungerer kroppen (organismen ikke)sml. Hvis producenterne ikke producerer, fungerer samfundet ikke.

Tanken var en del af de antikke grækeres selvforståelse, men den har forskellig betydning hos forskellige forfattere. I Antigone (Sofokles) sammenligner kong Kreon samfundet (polis) med et skib: i denne form er der en kaptajn mens alle andre i samfundet adlyder ham. Denne form henviser til tyrani. Organismetanken forbindes ofte med Platon. Han har i staten skrevet "metalmyten", som går ud på, at guderne tilsætter et metal til alle mennesker (guld, sølv og bronze). Guldmennesker er født som herskere, sølvmennesker er født som vogtere, mens bronzemennesker er født som producenter. Platon mener, at uddannelsessystemet skal sørge for, at alle finder deres "metal", altså deres plads i samfudet. For, hvis alle finder deres plads i samfundet hersker retfærdighed. Hvilket metal man tildeles er ikke afhængigt af ens familie, samfundet skal således være indrettet på en sådan måde, at der er stor social mobilitet.

Man skal være opmærksom på, at der i forbindelse med metalmyten oprindeligt ikke er tale om en klasseindeling af samfundet, idet den står i forhold til organismetanke, hvilket betyder, at der er brug for alle grupper (metaller). Det kan dog diskuteres, om det ikke vil fører til klasseskel. Desuden er kvinders forhold til dette ikke defineret.

De tre metaller passer sammen med Platons kardinaldyder:

Guld: sofia (visdom)

Sølv: andreia (tapperhed)

Bronze: sofrosyne (mådehold)

Alle mennesker skal beside de forskellige dyder, men nogle mennesker er udstyret med særlig høj grad af en af dyderne a priori.

Håber, at det går godt!

Skriv et svar til: ekstra guf der giver 13!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.