Samfundsfag

Magtens tredeling i USA og Dk?

25. juni 2007 af valdsen (Slettet)
Er magten tredelt i DK og USA? Mener svaret er nej, men kan ik huske hvorfor..

Brugbart svar (2)

Svar #1
25. juni 2007 af Matkaj

I DK er svaret JA.

Brugbart svar (1)

Svar #2
25. juni 2007 af 150972 (Slettet)

Den udøvende, den dømmende og den lovgivende magt!


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juni 2007 af 150972 (Slettet)

Grundloven §3.

Svar #4
25. juni 2007 af valdsen (Slettet)

Formelt ser det vel sådan her ud i dk:
Lovgivende: FT+kongen
Udøvende: kongen -> reg -> embedsmænd
Dømmende: domstole

Men er det nu også sådan reelt? Og hvorfor er den ik 3delt i USA?

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juni 2007 af 150972 (Slettet)

#4 Nej i realiteten er Dronning M. bare kransekagefigur. Hun for dog stadig besøg med jævne mellemrum.

I USA mangler de en regent.

men du kan læse mere på følgende link:

http://www.whitehouse.gov/government/

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2007 af FredeW (Slettet)

#4: Der skal en enddog meget rigid tolkning af begrebet magtens tredeling til, hvis USA ikke skal falde ind under selvsamme kategori.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. juni 2007 af 150972 (Slettet)

I Danmark har vi også medierne. De kaldes den 4. magt!

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juni 2007 af itsaysgrr (Slettet)

der er også magtens tredeling i usa:

den udøvende = præsidenten
den lovgivende = kongressen
den dømmende = højesteret.

og i dk:

den udøvende = regeringen
den lovgivende = folketinget
den dømmende = dommerne

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#5 Det er rigtig nok med kongen, som benævnt i #4, for det er ordlyden i grundloven. Kongen betyder dog rigtignok regering idag.

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. juni 2010 af jrs2808 (Slettet)

Vi har magtens tredeling i DK, den lovgivende magt (folktinget), den udøvende magt (regeringen) og den dømmende magt (domstolene). Problemet er bare, at den udøvende magt (regeringen) og er en del af folketinget (lovgivende magt). Der er således ikke en skarp linie mellem de tre magtinstanser som der bør være - sådan som Montesquieu forstillede sig magtens tredeling.

Ovenstående er nok den største kritik af det danske demokrati. Dog bør også nævnes at dronningen skal underskrive alle love, og at folkekirken understøttes af staten. Samt at store virksomheder har indirekte magt gennem deres mange penge.

Tilgengæld har vi alle frihedsrettighederne.


Skriv et svar til: Magtens tredeling i USA og Dk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.