Fysik

Skrå kast

01. september 2007 af Belinda-Olsen (Slettet)
Hej, kan I hjælope mig med denne opgave?

En partikel på 3 kg affyres med en begyndelsesfart på 30 m/s i en vinkel på 50 grader med vandret. Affyringen sker 10 meter over overfladen. Partiklens bevægelse bremses af en kraftpåvirkning på 3 N i vandret retning under hele bevægelsen.

a) Bestem partiklens acceleration i vandret og lodret retning

b) Bestem den vandrette afstand der hvor partiklen rammer overfladen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2007 af peter lind

a) acceleration = kraft/masse. I lodret retning er partiklen kun påvirket af tyngdekraften. I vandret retning af 3N
b) find partiklens position til tiden t. Da kræfterne er konstante kører det helt analogt med det skrå kast. Find derefter det tidspunkt hvor y-kordinaten er -10 m altså er på overfladen. Brug den tid til at finde hvor langt partiklener kommet i vandret retning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2007 af mathon


se
http://www.peecee.dk/index.php?id=13076

Svar #3
01. september 2007 af Belinda-Olsen (Slettet)

Jeg kan ikke åbne linket..

Svar #4
01. september 2007 af Belinda-Olsen (Slettet)

okay.. nu kan jeg se den.. mange tak.. men hvorfor er partiklen i vandret retning ikke også påvirket af tyngdeaccelerationen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2007 af peter lind

fordi tyngdekraften trækker i lodret retning.

Svar #6
01. september 2007 af Belinda-Olsen (Slettet)

Vil I ikke forklare opgave b yderligere´? Har ikke helt styr på den..

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2007 af peter lind

Du har y = -½gt^2+v0y*t
Partiklen bevæger sig op til et toppunkt og falder ned igen. Den når overfladen når y=-10m idet partiklen startede 10 m over overfladen. Sætter du y = -10 m i ovenstående finder du til hvilken tid den rammer overfladen. Du skal altså løse ligningen

-10 = -½gt^2 + voyt

Nå duhar fundet denne tid to kan du sætte den ind i den vandrette del af bevægelsen altså

x = -½a*t0^2+v0x*to hvilket giver hvor langt partiklen har bevæget sig i den vandrette retning.

Svar #8
01. september 2007 af Belinda-Olsen (Slettet)

okay.. mange tak!

Svar #9
03. september 2007 af Belinda-Olsen (Slettet)

Jeg har prøvet at regne lidt på det, men begge svar på anden grads ligningen giver et negativt tal. Det virker helt forkert.

Skriv et svar til: Skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.