Biologi
DNA og generationer
08. september 2007 af
cav (Slettet)
Hej..
Jeg sidder her med en biologiaflevering, som bare driller som en i h******!
Opgaven lyder:
I en bakteriekultur blev bakteriernes DNA mærket med 15N (15 er ophævet) (en bestemt nitrogenisotop), således at alle DNA-molekylerne indeholdt 15N.
Derefter blev bakteriecellerne overført til at næringssubstrat uden 15N. Man udtog så for hver bakteriegeneration en vis mængde bakterier, der blev analyseret for indhold af 15N i DNA'et.
Resultatet blev således:
Generation: Mærket DNA (i % af startgenerationen)
1 100
2 50
3 25
4 12
Forklar forsøg resultaterne.
Håber virkelig på at én eller anden kan give en hjælpende hånd.
Jeg sidder her med en biologiaflevering, som bare driller som en i h******!
Opgaven lyder:
I en bakteriekultur blev bakteriernes DNA mærket med 15N (15 er ophævet) (en bestemt nitrogenisotop), således at alle DNA-molekylerne indeholdt 15N.
Derefter blev bakteriecellerne overført til at næringssubstrat uden 15N. Man udtog så for hver bakteriegeneration en vis mængde bakterier, der blev analyseret for indhold af 15N i DNA'et.
Resultatet blev således:
Generation: Mærket DNA (i % af startgenerationen)
1 100
2 50
3 25
4 12
Forklar forsøg resultaterne.
Håber virkelig på at én eller anden kan give en hjælpende hånd.
Svar #1
08. september 2007 af stud.med (Slettet)
Det er bare et matematik-spørgsmål. Når bakterien deler sig halveres mængden af radioaktivt DNA i den nye generation i forhold til den sidste. Dette sker pga. bakterien ikke kan indsætte et radioaktivt komplementær nukleotid overfor nukleotidet på det originale radioaktive DNA hvis der ikke allerede eksisterer radioaktive nukleotider i bakteriens omgivelser - her næringssubstratet.
For at forstå det bedre så prøv at tegne to korte røde streger overfor hinanden (den originale DNA-streng i den første bakterie før delingen, og to streger fordi DNA jo er dobbelstrenget). De røde strenge er dit originale dobbelstrengede radioaktive DNA der består af baser (A,T,C og G). Alt dit DNA er radioaktivt så det svarer til 100%.
Nu skal bakterien så deles. DNA deler sig ved at et protein klipper de to strenge fra hinanden så dobbeltstrengen nu er to enkeltstrenge. Nu skal de to enkeltstrenge gøres dobbeltstrengede igen. Dette sørger et andet protein for ved at indsætte komplementære baser enkeltvis overfor den originale DNA-streng (A-T og C-G). Men idet de nye baser der indsættes ikke er radioaktive (næringssubstrat uden 15N) vil du nu få to dobbeltstrengede DNA hvor kun den ene af deres to strenge er radioaktiv = der laves to strenge ikke radioaktivt enkeltstrenget DNA. Tegn to sorte streger ved siden af de to røde. Nu udgør de røde streger kun 50% af den samlede mængde DNA.
Ved næste deling (2.deling) bliver hver streng (både de røde og sorte) til en ny sort/ej radioaktiv streng på samme måde som det før fortalte. Tegn en sort streg for hver streg du havde før. Du har nu 2*4=8 enkeltstrenget DNA, hvoraf kun de to originale er røde: 2/8 = 25% af dit samlede DNA er rødt/radioaktivt.
Ved 3.deling bliver hver streng igen til en ny sort streng (tegn igen en ny sort for hver enkelt streg der er i forvejen) og du har nu 2*8=16 strenge hvoraf de 2 er røde: 2/16 = 12% (eller 12,5% helt præcis). Så:
1: 100% - der er ikke forekommet nogen deling.
2: 50% - efter 1.delingsfase
3: 25% - efter 2.delingsfase
4: 12% - efter 3.delingsfase
Håber det kunne bruges. Hvis ikke, eller hvis du vil have det mere uddybet (kan ikke se på din profil hvilket niveau du har biologi på og dermed ej heller hvilket niveau jeg skal forklare det på) er du velkommen til at skrive til mig.
For at forstå det bedre så prøv at tegne to korte røde streger overfor hinanden (den originale DNA-streng i den første bakterie før delingen, og to streger fordi DNA jo er dobbelstrenget). De røde strenge er dit originale dobbelstrengede radioaktive DNA der består af baser (A,T,C og G). Alt dit DNA er radioaktivt så det svarer til 100%.
Nu skal bakterien så deles. DNA deler sig ved at et protein klipper de to strenge fra hinanden så dobbeltstrengen nu er to enkeltstrenge. Nu skal de to enkeltstrenge gøres dobbeltstrengede igen. Dette sørger et andet protein for ved at indsætte komplementære baser enkeltvis overfor den originale DNA-streng (A-T og C-G). Men idet de nye baser der indsættes ikke er radioaktive (næringssubstrat uden 15N) vil du nu få to dobbeltstrengede DNA hvor kun den ene af deres to strenge er radioaktiv = der laves to strenge ikke radioaktivt enkeltstrenget DNA. Tegn to sorte streger ved siden af de to røde. Nu udgør de røde streger kun 50% af den samlede mængde DNA.
Ved næste deling (2.deling) bliver hver streng (både de røde og sorte) til en ny sort/ej radioaktiv streng på samme måde som det før fortalte. Tegn en sort streg for hver streg du havde før. Du har nu 2*4=8 enkeltstrenget DNA, hvoraf kun de to originale er røde: 2/8 = 25% af dit samlede DNA er rødt/radioaktivt.
Ved 3.deling bliver hver streng igen til en ny sort streng (tegn igen en ny sort for hver enkelt streg der er i forvejen) og du har nu 2*8=16 strenge hvoraf de 2 er røde: 2/16 = 12% (eller 12,5% helt præcis). Så:
1: 100% - der er ikke forekommet nogen deling.
2: 50% - efter 1.delingsfase
3: 25% - efter 2.delingsfase
4: 12% - efter 3.delingsfase
Håber det kunne bruges. Hvis ikke, eller hvis du vil have det mere uddybet (kan ikke se på din profil hvilket niveau du har biologi på og dermed ej heller hvilket niveau jeg skal forklare det på) er du velkommen til at skrive til mig.
Svar #2
09. september 2007 af cav (Slettet)
Det kunne det i hvert fald! Jeg kan sagtens se det logiske i det nu.
Tusind tak for hjælpen!
Tusind tak for hjælpen!
Skriv et svar til: DNA og generationer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
