Matematik

Vektorer

08. september 2007 af tdb (Slettet)
Jeg har lige nogle problemer med noget matematik:

jeg skriver ikke pile over vektorerne men kun bogstavet:

Opgave 1:
om to vektorer (vektor a og vketor b) gælder:

(2a - b)* (a + b) = 45
længden af vektor a = 6
a * b = -2

Beregn længden af vektor b og gradtallet for vinklen mellem a og b.

nogen der kan hjælpe med at definere a og b?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2007 af Benjamin. (Slettet)

Det du først skal vide for at løse denne slags opgaver, er hvilke regler der gælder for vektorer, prikprodukter o.l. Der gælder blandt andet den kommutative lov, den distributive lov og diverse andre regler, du kan bruge til at løse opgaven.
Når man prikker vektorer, svarer det næsten til at gange - dog ikke at forveksle - derfor kan du uden videre reducere ved at "gange" de to parenteser sammen. Desuden kender du prikproduktet af vektor a og vektor b og længden af vektor a (der gælder en regel om denne i forhold til prikproduktet mellem vektor a og vektor a); brug dette til at få endnu flere tal ind i billedet.
Den eneste ubekendte du nu har tilbage i ligningen vil så være længden af vektor b.
Dette burde være nok til at løse første del af opgaven.

I anden del af opgaven, skal du bruge:
a·b = |a||b|cos(v)
hvor v er vinklen mellem vektor a og vektor b. De øvrige oplysninger, du skal bruge har du fået oplyst eller regnet dig frem til.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2007 af Duffy

Brug ligningen

(2a - b)* (a + b) = 45

til at finde |b|.

Vinklen kan efterfølgende findes vha: a·b = |a||b|cos(v)

Svar #3
08. september 2007 af tdb (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig se hvordan jeg kan bruge (2a - b)* (a + b) = 45 til at finde |b|??

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2007 af Duffy

Jah, man kan ikke umiddelbart se det.
Men gang parenteserne ud, så skal du se løjer...

Svar #5
08. september 2007 af tdb (Slettet)

hmm.. det giver
2a^2 + ab - b^2 = 45 =>
2a^2 -2 - b^2 = 45 =>
2a^2 - b^2 = 47

og så går jeg død

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2007 af Benjamin. (Slettet)

Brug reglen:
a^2 = |a|^2
og dermed også:
b^2 = |b|^2

Svar #7
09. september 2007 af tdb (Slettet)

Tak den regel havde jeg lige glemt :)

så får jeg længden af vektor b til 5.

Resten kan jeg sagtens finde ud af.

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.