Matematik
Differentialregning
10. september 2007 af
LiL-H (Slettet)
Jeg er i gang med en matematik aflevering, men er desværre gået helt i stå ved denne opgave:
Parablen y = x^2 har to tangenter, der går gennem punktet A ( - 1/2 , -2 )
Bestem en ligning for hver af disse tangenter.
Hvad skal jeg starte med at gøre?
Parablen y = x^2 har to tangenter, der går gennem punktet A ( - 1/2 , -2 )
Bestem en ligning for hver af disse tangenter.
Hvad skal jeg starte med at gøre?
Svar #2
10. september 2007 af mathon
det bemærkes, at A (-1/2,-2) ikke ligger på parabelen.
y' = f'(x) = 2x
i det følgende betegnes punkter på parabelen med (xo,yo) og øvrige punkter på tangenterne (x,y)!!!
tangentligningen
y-yo = 2xo(x-xo) gennem A(-1/2,-2)
-2-yo = 2xo(-0,5-xo)
eller
yo = xo + 2xo^2 - 2,
hvoraf
xo^2 = xo + 2xo^2 - 2,
som giver
xo^2 + xo - 2 = 0,
hvoraf
xo = 1 v xo = -2
tangeringspunkterne er således
(1,1^2) = (1,1) og
(-2,(-2)^2) = (-2,4)
tangentligningerne er således:
y-1 = 2*1(x-1) eller y = 2x-1
y-4 = 2*(-2)(x-(-2)) eller y = -4x-4
kontrolberegning:
2x-1 = y = -4x-4
eller
2x-1 = -4x-4 hvoraf x = -0,5
og
y = 2(-0,5)-1 = -2
Svar #3
10. september 2007 af LiL-H (Slettet)
Hvorfor skriver du y' = f'(x) = 2x ?
Hvor kommer 2x fra?
Hvor kommer 2x fra?
Svar #5
10. september 2007 af lottefar (Slettet)
#3 Han afleder funktionen for at finde tangenten. Det er bare en dårlig man lærer i gymnasiet at skrive y'. Hvis der havde stået dy/dx var det nok lettere at se hvad der er gjort.
Skriv et svar til: Differentialregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
