Biologi

Biologi

10. september 2007 af Fassos (Slettet)
hej
kan I rette mit bud til opgaverne, om det er korrekt eller forkert eller skal uddybbes. Se links spørgsmålene

http://peecee.dk/?id=67315
http://peecee.dk/?id=67316


1. Den eukaryote celle med en cellekerne omgivet af en dobbeltmembran. Cellerne har endvidere organeller (“celleorganer”) med forskellige funktioner. De eukaryote organismer er opbygget af sådanne celler og omfatter dyr, svampe, protister og de fleste planter.

2. Den prokaryote celle uden egentlig cellekerne og egentlig organeller. Prokaryote organismer er opbygget af sådanne celler og er de mest primitive organismer; omfatter bakterier, arkebakterier og cyanobakterier.

3. Lighed: Begge har ribosomer, cellemembran,
Ulighed: Plantecellen har en cellevæg og det har dyrecellen ikke.

4: Vacoulose? eller fotosyntese?
5. Se dette link http://www.biosite.dk/leksikon/dyrecellen.htm
6. Fotosyntese
Cellulose
7. Osmose diffusion af et opløsningsmiddel, fx vand, gennem en semipermeabel (halvgennemtrængelig) membran, som ikke tillader passage af opløste molekyler. Ved ligevægt, hvor samme antal molekyler opløsningsmiddel passerer begge veje, er der på den side af membranen med opløst stof et overtryk, det osmotiske tryk, som kompenserer for denne sides lavere koncentration af opløsningsmiddel.

næste side

8. 6Co2 + H2O (lys)--> 6o2 + (C6H12o6)<-- C6H2O6
9. prokaryot tror jeg
10. (6H12O6 + 6O (30 ATP) 30ATP + 6 Co2 + 6H2O
11. eukaryot tror jeg

Kunne I se på det
mvh
Fassos

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. september 2007 af stud.med (Slettet)

3: Begge har yderligere: cellekerne, DNA, mitochondrier, ru og glat endoplasmatisk reticulum, cytoskelet, golgiapparat, m.m.
Planteceller har yderligere: cloroplaster til fotosyntese.

4: Cellulose - en speciel type kulhydrat

5: Dyrecellemembranen består af et phospholipid-dobbeltlag med de hydrofobe hoveder vendende ind mod hinanden og de hydrofile haler vendende henholdsvis ud mod extracellulærmatrix og ind mod cytosolen.
Yderligere findes der sphingolipider, cholesterol, glykolipider/glykoproteiner/glykolipider/proteoglycaner (fungerer som receptorer), integriner til fastholdelse af cellen til andre celler/extrecellulærrummet samt ikke modificerede og modificerede proteiner fungerende som fx ionkanaler.

6: Osmose, aktiv transport - fx udpumpning af 2 kaliumioner ind i cellen og 3 natriumioner ud af cellen ved forbrug af 1ATP (Natrium/kalium-pumpen) og passiv transport/diffusion.

7: undersøg sagen

8: CO2+H2O <--> C6H12O6 (afstem selv ligningen, det er ikke så svært)

9: Organismer med kloroplaster (grønkorn)

10: C6H12O6 + XO2 + 36ADP --> XH2O + XCO2 + 36ATP (afstem igen)

11: Alle celler med mitochondrier

Svar #2
11. september 2007 af Fassos (Slettet)

i følge dit svar er opg 1 og 2 korrekt.
5. skal jeg ikke også vise tegningen ?
7. Osmose diffusion af et opløsningsmiddel, fx vand, gennem en semipermeabel (halvgennemtrængelig) membran, som ikke tillader passage af opløste molekyler. Ved ligevægt, hvor samme antal molekyler opløsningsmiddel passerer begge veje, er der på den side af membranen med opløst stof et overtryk, det osmotiske tryk, som kompenserer for denne sides lavere koncentration af opløsningsmiddel.Påvirkes denne side desuden med et ydre tryk, tvinges opløsningsmiddel tilbage til den “rene” side. Det kaldes omvendt osmose og anvendes bl.a. til at rense spildevand og afsalte havvand.
8. 6H2O + 6CO2 + lysenergi ? C6H12O6 (glukose) + 6O2
10.2C6H1206 +1202 + 36 ADP --> 12H2O + 12CO2 + 36 ATP

er det rigtigt nu??

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2007 af stud.med (Slettet)

5: Ja, du skal vise en tegning, men kun af lipid-dobbeltlaget i cellemembranen og ikke hele cellen.

7: Korrekt, bortset fra at det osmotiske tryk er den hivkraft der forekommer i det rum med opløst stof, og denne kraft vil hive vandet over indtil som du selv siger der er to modsatrettede lige store fluxe af vandmolekyler hver sin vej. Rummet med opløst stof vil altså indeholde mere vand end rummet uden opløst stof. Fluxen stoppes pga. væskesøjlen stiger i rummet med opløst stof i forhold til det andet og derved danner et hydrostatisk tryk (pga. tyngdekraften) der er lig med og modsat rettet det osmotiske tryk, hvorved en ligevægt er nået. (Der ses her bort fra det atmosfæriske tryk der jo er ens for begge rummene.)
Omvendt osmose kaldes også filtration.

Formlen for osmotisk tryk i et af rummene er:
tryk i pascal = R*T*C
hvor R er idealgaskonstanten, T er temperaturen i kelvin (0 grader celcius = 273Kelvin) og C er din koncentration af stoffer i millimolær (mmol/L)

8: Korrekt

10: 1glukose + 6O2 +36ADP --> 6H2O + 6CO2 + 36ATP

Ellers 100% korrekt...godt arbejde.

Skriv et svar til: Biologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.