Fysik
Bølgelængder og Ionisering
13. september 2007 af
Mikziel (Slettet)
Hej, jeg har tidligere fået hjælp til en opgave i Kemiforumet, som ligeledes havde med ioniseringsenergi at gøre, og denne opgave er lidt en opfølgning.
Hele opgaven er opskrevet nedenunder for at give et overblik over situationen:
Bohr-teorien forklarede med held frekvensen af lys udsendt fra én-elektronsystemer.
For Li^(2+)-ionen svarer overgangen mellem de to laveste energiniveauer til elektromagnetisk stråling af bølgelængde 135 Å.
a) Beregn heraf konstanten K i Rydberg-liningen
K er udregnet til K = 2,961*10^(16)s^(-1)
b) Beregn herefter ioniseringsenergien for Li^(2+) i kJ/mol.
Denne er beregnet til E = 4847,426KJ/mol
c) Beregn endvidere bølgelængden for elektromagnetisk stråling, som lige netop kan ioniserer Li^(2+).
Jeg går ud fra at jeg skal ende på 135 Å eller 1,35*10^(-8)m. da det i opgaven er skrevet at For Li^(2+)-ionen svarer overgangen mellem de to laveste energiniveauer til elektromagnetisk stråling af bølgelængde 135 Å. men det er mere fremgangsmåden i udregningen jeg er i tvivl om, for hvis jeg bruger de udregnede tal fra forrige opgave ender jeg jo på 135 Å, men jeg burde vel regne med faktorer der ikke er udregnet med en bølgelængde? eller skal jeg bare bruge de tal jeg har udregnet?
På forhånd tak.
Hele opgaven er opskrevet nedenunder for at give et overblik over situationen:
Bohr-teorien forklarede med held frekvensen af lys udsendt fra én-elektronsystemer.
For Li^(2+)-ionen svarer overgangen mellem de to laveste energiniveauer til elektromagnetisk stråling af bølgelængde 135 Å.
a) Beregn heraf konstanten K i Rydberg-liningen
K er udregnet til K = 2,961*10^(16)s^(-1)
b) Beregn herefter ioniseringsenergien for Li^(2+) i kJ/mol.
Denne er beregnet til E = 4847,426KJ/mol
c) Beregn endvidere bølgelængden for elektromagnetisk stråling, som lige netop kan ioniserer Li^(2+).
Jeg går ud fra at jeg skal ende på 135 Å eller 1,35*10^(-8)m. da det i opgaven er skrevet at For Li^(2+)-ionen svarer overgangen mellem de to laveste energiniveauer til elektromagnetisk stråling af bølgelængde 135 Å. men det er mere fremgangsmåden i udregningen jeg er i tvivl om, for hvis jeg bruger de udregnede tal fra forrige opgave ender jeg jo på 135 Å, men jeg burde vel regne med faktorer der ikke er udregnet med en bølgelængde? eller skal jeg bare bruge de tal jeg har udregnet?
På forhånd tak.
Svar #1
13. september 2007 af peter lind
Du har helt ret i din antagelse om at det ikke bare svarer til forskellen mellem de 2 laveste energitilstande. Det giver energien til at få den fra laveste energitilstand til den næstlaveste energitilstand. Slutenergitilstanden er her ioniseret d.v.s. elektronen er slået helt fri fra atomet. Dette svarer til at slut kvantetallet n er uendelig.
Skriv et svar til: Bølgelængder og Ionisering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
