Fysik

Atwoods faldmaskine

14. september 2007 af Søren_B (Slettet)
Hvis vi betragter Atwoods faldmaskine (to masser, m_2 > m_1), og trissen hvor snoren går op bliver hevet op med en kraft F, er kraften på m_2 og m_1 så hhv.:

m_2*a = m_2*g - T - F

m_1*a = T+F-m_1*g

?

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2007 af Riemann

Det ser korrekt ud, ja...

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2007 af Riemann

Se evt. udregninger her:

http://www.fys.ku.dk/~sparre/atwood.png

Svar #3
15. september 2007 af Søren_B (Slettet)

Jeg får:

m_1*a = T+F-m_1*g, så T = m_1*a-F+m_1*g, så T = m_1(a+g)-F

Indsætter jeg det i m_2*a = m_2*g - T - F, så går kraften F ud med sig selv - så betyder det, at den ingen betydning har for klodsernes acc., hvilket jeg har meget svært ved at tro. Hvor gør jeg noget galt :-)?

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2007 af Riemann

Den smarteste måde er først at regne for F=0.

Herefter kan man udvidde situtationen, så F ikke er 0. Så skal man bare tilføje et led F/M (hvor M er systemets totale masse) til ligningerne - man skal dog lige sørge for at få det rigtige fortegn.

Se evt. her:
http://www.fys.ku.dk/~sparre/atw2.png

Men jeg kan ikke umiddelbart se, hvor vi lavede fejlen i de tidligere indlæg...

Svar #5
15. september 2007 af Søren_B (Slettet)

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2007 af Esbenps

Fejlen der bliver begået i #0 er, at du antager, de to accelerationer er lig hinanden. Det er de ikke. Samme fejl bliver begået i Riemanns beregninger i #2 og #4. I antager, at a_1 = -a_2, men dette er kun tilfældet, hvis F=0 og trissen i så fald står stille i forhold til jorden og inertialsystemet.
Jeg ville umiddelbart mene, det burde se sådan her ud:





Dette giver, at





Vi ved også, at



Dette giver, at









På samme måde kan man løse mht. a_2. Først har vi fra (*):



Dette giver nu igen:











Nu kan man bare indsætte trissens acceleration a_T = F/M, hvor M = m_1 + m_2 + m_T.

Punktet (*) er parallel til a_1 = -a_2, men hvor der tages hensyn til, at trissen også accelererer (a_T != 0).

Jeg tror umiddelbart det bør være sådan her, man beregner det; hvis ikke, så har jeg spildt en del tid!! Nej, men se på det og ret mig endelig :-)

Skriv et svar til: Atwoods faldmaskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.