Fysik

Hjælp til fysikopgave

16. september 2007 af Lektie boy (Slettet)
En ballongynge med radius R = 15 m roterer med omløbstid T = 13 s. Gyngens centrum befinder sig h = 18 m over jorden. Et barn i en gondol, der er på vej op, kaster på et tidspunkt, hvor gondolen er y0 = 8 m over jorden, en flaske ud med en hastighed, v'0 (vektor), der i forhold til gondolen er 11 m/s i en vinkel på Ø' = 30 grader over vandret.

a) Jeg skal skitsere en situationsplan over begivenheden i et passende koordinatsystem og finde flaskens starthastighed v0 ( vektor), i forhold til jorden.

Hvad er det lige jeg skal gøre i denne opgave? Forstår den nemlig ikke rigtigt. Nogle der kan give et tip og evt. skubbe mig i gang?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2007 af peter lind

Jeg vil anbefale dig at tegne en figur. Derefter find hastigheden af gondolen i forhold til jorden, som en vektor. Adder denne vektor til hastighedvektoren af flasken i forhold til gondolen og du har hastigheden af flasken i forhold til jorden.

Svar #2
16. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Jeg har prøvet at tegne en figur. Men forstår ikke det med hastighed af gondol i forhold til jorden og flasken i forhold til gondolen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2007 af peter lind

Hastigheden i forhold til gondolen er givet i opgaven ved at størrelsen er 11 m/s og i en retning 30 grader over vandret. Det betyder at hastigheden i vandret retning er 11*cos(60) m/s og i lodret retning er 11*sin(60) m/s.
Du må regne med at gondolen bevæger sig i en jævn cirkelbevægelse med en omløbstid på 13 s. Deraf kan du finde størrelsen af hastigheden af gondolen. Retningen er givet ved at den er tangent til cirklen. Præcis hvordan må du se af figuren.

Svar #4
16. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Ja, kan godt se hvordan jeg kan finde hastigheden i vandret og lodret retning, samt hastigheden af gondolen. Men hvordan bestemmer jeg flaskens starthastighed i forhold til jorden? Det er vel noget helt andet? Det er dér jeg er hægtet helt af.

Svar #5
16. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med det spørgsmål?

Svar #6
16. september 2007 af Lektie boy (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe? Har virkelig problemer med opgaven :(

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2007 af Darwin (Slettet)

Forestil dig to koordinatsystemer S=S(x,y,z) og S'=S'(x',y',z'). S' bevæger sig med hastighedsvektor [v] ift S. I S' har vi et legeme i. Det bevæger sig med hastighedsvektor [v'_i] ift S'. Hvorledes bevæger i sig ift til S? Med hastighedsvektor: [v_i] = [v] + [v'_i].


Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.