Matematik

Hurtig opgave

22. september 2007 af siimba (Slettet)
Hej,
Skal reducere følgende udtryk
5x(4-5x)-(2+5x)^2

Jeg har prøvet følgende:
5x(4-5x)-(2+5x)^2 =
(5x*4+5x*-5x)-((2)^2+2*2*5x+(5x)^2) =
(20+-25)-(4+20x+25)=
(-5)-(29+20x) =
-34+20x

Er det korrekt? :)

På forhånd tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

Nej.

5x(4-5x)-(2+5x)²

(20x - 25x²) - (25x² + 20x + 4)

20x - 25x² - 25x² - 20x - 4

-50x² - 4

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2007 af Esbenps

Nej, du glemmer nogle x'er i linje 3:

(5x*4+5x*-5x)-((2)^2+2*2*5x+(5x)^2) denne linje er fin; men den næste laver du forkert. Den skal se sådan her ud:

(20x-25x^2) - (4 + 20x + 25x^2)

Prøv at fortsætte herfra...

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2007 af Esbenps

Ja, nu gav Zeta dig svaret...

Svar #4
22. september 2007 af siimba (Slettet)

Arh.. Okay..
Jeg er ikke super god til at reducere - der kommer pludselig for mange tal til at jeg kan overskue det :-/

Mange tak for hjælpen hvertfald :)

Svar #5
22. september 2007 af siimba (Slettet)

Måske en af jer kan hjælpe mig med en anden opgave.

Jeg skal finde skæring med x-aksen ved denne andengradsligning:
-x^2+x+12

Jeg har løst ligningen og fået -3 v 4 - er det så bare skæringspunkterne med x-aksen?

Skæring med y-aksen - det er da bare c ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2007 af Esbenps

-3 og 4 er x-koordinaterne til skæringspunkterne. Skæringspunkterne vil derfor være (-3,0) og (4,0) henholdsvis.

Ja, y-koordinaten til skæringspunktet med y-aksen er c. Det vil sige, det har koordinatsættet (0,c).

Svar #7
22. september 2007 af siimba (Slettet)

Okay.. Tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2007 af mathon


y = -x^2+x+12

skæringspunkterne med x-aksen (-3,0) og (4,0)

Skæring med y-aksen (0,12)

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2007 af mathon


sorry #6
...sov lidt i timen...:)

Svar #10
22. september 2007 af siimba (Slettet)

Et hurtigt spørgsmål til en ny opgave:

Skal finde toppunktet til denne parabel:
f(x)=(x-4)^2
Skal det bare gøres ved at finde diskriminanten og så p og q??

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2007 af mathon


f(x)=(x-4)^2

(x-4)^2>=0
den mindste værdi (x-4)^2 kan have, er således 0, hvilket sker for x=4

f(4) = 0^2 = 0

toppunkt (4,0)

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2007 af Esbenps

Er en parabelligning på formen p(x) = (x-h)^2+k, så er toppunktets koordinater (h,k)...

Svar #13
22. september 2007 af siimba (Slettet)

#11 Hvad betyder:
(x-4)^2>=0

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2007 af mathon

(x-4)^2>=0 betyder (x-4)^2 større end eller lig med...

Svar #15
23. september 2007 af siimba (Slettet)

Arh.. Det var nok egentlig et lidt dumt spørgsmål nu jeg tænker over det :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
23. september 2007 af Esbenps

Jeg vil gerne lige tilføje, at det i gymnasiet er pensum, at kunne toppunktsformlen. Man kan direkte aflæse fra parabelligningen, hvad toppunktet er, på den måde, som jeg skriver i #12.

Svar #17
23. september 2007 af siimba (Slettet)

Okay, det var smart :)

Tak for hjælpen..

Svar #18
24. september 2007 af siimba (Slettet)

#16
Når man så skal lave støttepunkter til den formel - skal (x-4)^2 så udregnes som kvadratsætning?

Brugbart svar (0)

Svar #19
24. september 2007 af Esbenps

#18
Det er ligegyldigt, når du bare kan udregne det uden at gange det ud:

f(x) = (x-4)^2

f(0) = (0-4)^2 = (-4)^2 = 16

f(1) = (1-4)^2 = (-3)^2 = 9

f(2) = (2-4)^2 = (-2)^2 = 4

Nu har jeg altså punkterne (0,16), (1,9) og (2,4). Jeg kunne fortsætte; ingen grund til at gange ud...

Svar #20
24. september 2007 af siimba (Slettet)

Okay,
Det er også de punkter jeg var nået frem til og det gav en meget pæn parabel - så ville bare gerne lige være helt sikker :)

Jeg takker for hjælpen mange gange :)

Skriv et svar til: Hurtig opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.