Kemi
beregn ph
23. september 2007 af
blomst89 (Slettet)
10 g Mg(OH)2 (s) hældes ned i 100ml 0,100 M HCl og blandigens temperatur er 25C og væskefasens volumen er 100ml
hvilken pH-værdi ender man med at have for væskefasen?
hvilken pH-værdi ender man med at have for væskefasen?
Svar #1
23. september 2007 af mathon
Mg(OH)2(s) er tungere opløseligt!
100 ml 0,100 M HCl indeholder: 0,1*L*0,100*mol/L = 0,01 mol
M(Mg(OH)2) = 58,33 g/mol
10 g Mg(OH)2(s) = 10*g/(58,33*g/mol) = 0,171438 mol
Mg(OH)2(s) --> Mg(OH)2(aq) --> Mg^(2+)(aq) + 2OH^(-)(aq)
reaktionen:
Mg(OH)2 + 2HCl --> MgCl2 + 2H2O, kan læses
1 mol ækvivalerer 2 mol HCl, dvs. i mængdeforholdet 1:2
0,01 mol HCl ækvivalerer 0,01*mol/2 = 0,005 mol Mg(OH)2
ikke-reageret Mg(OH)2-restmængde = (0,171438-0,005)mol = 0,166438 mol
opløsligheden af Mg(OH)2(s) i vand er 8,4*10^(-4)g/(100mL)
hvilket vil sige, at en mættet opløsning er:
8,4*10^(-4)g/(100mL)/(58,33*g/mol) = 1,44008*10^(-5)mol/(100mL) = 1,44008*10^(-4)mol/L = 1,44008*10^(-4) M
hvis et stof af typen AB2, har den molære opløselighed s,
er
K_op = 4s^3, hvoraf
K_op = 4*(1,44008*10^(-4)*M)^3 = 1,1946*10^(-11) M^3
n(MgCl2(aq)) = 0,5*n(HCl(aq)) = 0,5*0,01 mol = 0,005 mol
MgCl2(s) er let opløseligt
hvorfor
n(Mg(2+)(aq)) = 0,005 mol
disse 0,005 mol Mg(2+)(aq) befinder sig i et volumen på 100 mL, hvorfor
c(Mg(2+)(aq)) = 0,005*mol/(0,1*L) = 0,05 mol/L = 0,05 M
af K_op = 1,1946*10^(-11) M^3 = [Mg(2+)(aq)]*[OH^(-)(aq)]^2
fås
[OH^(-)(aq)]^2 = 1,1946*10^(-11) M^3/(Mg(2+)(aq)*M) =
1,1946*10^(-11) M^3/(0,05*M) = 2,3892*10^(-10) M^2
hvoraf
[OH^(-)(aq)] = (2,3892*10^(-10) M^2)^0,5 = 1,5457*10^(-5) M
pOH = -log(1,5457*10^(-5)) = 4,81
pH = 14 - pOH = 14 - 4,81 = 9,19
100 ml 0,100 M HCl indeholder: 0,1*L*0,100*mol/L = 0,01 mol
M(Mg(OH)2) = 58,33 g/mol
10 g Mg(OH)2(s) = 10*g/(58,33*g/mol) = 0,171438 mol
Mg(OH)2(s) --> Mg(OH)2(aq) --> Mg^(2+)(aq) + 2OH^(-)(aq)
reaktionen:
Mg(OH)2 + 2HCl --> MgCl2 + 2H2O, kan læses
1 mol ækvivalerer 2 mol HCl, dvs. i mængdeforholdet 1:2
0,01 mol HCl ækvivalerer 0,01*mol/2 = 0,005 mol Mg(OH)2
ikke-reageret Mg(OH)2-restmængde = (0,171438-0,005)mol = 0,166438 mol
opløsligheden af Mg(OH)2(s) i vand er 8,4*10^(-4)g/(100mL)
hvilket vil sige, at en mættet opløsning er:
8,4*10^(-4)g/(100mL)/(58,33*g/mol) = 1,44008*10^(-5)mol/(100mL) = 1,44008*10^(-4)mol/L = 1,44008*10^(-4) M
hvis et stof af typen AB2, har den molære opløselighed s,
er
K_op = 4s^3, hvoraf
K_op = 4*(1,44008*10^(-4)*M)^3 = 1,1946*10^(-11) M^3
n(MgCl2(aq)) = 0,5*n(HCl(aq)) = 0,5*0,01 mol = 0,005 mol
MgCl2(s) er let opløseligt
hvorfor
n(Mg(2+)(aq)) = 0,005 mol
disse 0,005 mol Mg(2+)(aq) befinder sig i et volumen på 100 mL, hvorfor
c(Mg(2+)(aq)) = 0,005*mol/(0,1*L) = 0,05 mol/L = 0,05 M
af K_op = 1,1946*10^(-11) M^3 = [Mg(2+)(aq)]*[OH^(-)(aq)]^2
fås
[OH^(-)(aq)]^2 = 1,1946*10^(-11) M^3/(Mg(2+)(aq)*M) =
1,1946*10^(-11) M^3/(0,05*M) = 2,3892*10^(-10) M^2
hvoraf
[OH^(-)(aq)] = (2,3892*10^(-10) M^2)^0,5 = 1,5457*10^(-5) M
pOH = -log(1,5457*10^(-5)) = 4,81
pH = 14 - pOH = 14 - 4,81 = 9,19
Skriv et svar til: beregn ph
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
