Biologi
Biologi
26. september 2007 af
Anonym* (Slettet)
Hej, kan bare ikke forstå hvordan man lever krydningsskema, tror det hedder. altså hvordan man kan få et barn med eks. blå øjne?
Svar #1
28. september 2007 af BoWie (Slettet)
Forestil dig at forskellige kromosompar koder for forskellige ting.
Hvis vi for eks. tager blå øjne, skal begge kromosomer være recessive.
Dette kan skrives således: bb
Tager vi for eksempel brune øjne, skal en eller begge af kromosomerne i paret være dominant.
Dette kan skrives således: Bb BB
Hvis du nu skal lave et krydsningsskema med blå og brune øjne.
( Brune øjne)
B b
------ ------
(Blå) I I I I
b I bB I I bb I
------ ------
I I I I
b I Bb I I bb I
------ ------
Som du altså kan se er der 50%chance for at barnet får blå øjne
Da 2 recessive gener giver blå øjne, = 4/2
Og da 1 recessiv og et dominant gen giver brune øjne = 4/2
Prøv selv at lav krydsningsskemaet hvis du forestiller dig at personen med de brune øjne har 2 dominante gener, og 2 med blå øjne.
Håber det hjalp lidt..
BoWie
Hvis vi for eks. tager blå øjne, skal begge kromosomer være recessive.
Dette kan skrives således: bb
Tager vi for eksempel brune øjne, skal en eller begge af kromosomerne i paret være dominant.
Dette kan skrives således: Bb BB
Hvis du nu skal lave et krydsningsskema med blå og brune øjne.
( Brune øjne)
B b
------ ------
(Blå) I I I I
b I bB I I bb I
------ ------
I I I I
b I Bb I I bb I
------ ------
Som du altså kan se er der 50%chance for at barnet får blå øjne
Da 2 recessive gener giver blå øjne, = 4/2
Og da 1 recessiv og et dominant gen giver brune øjne = 4/2
Prøv selv at lav krydsningsskemaet hvis du forestiller dig at personen med de brune øjne har 2 dominante gener, og 2 med blå øjne.
Håber det hjalp lidt..
BoWie
Svar #2
28. september 2007 af BoWie (Slettet)
havde lavet et slags skema men det ser ikke så godt ud der:
Brune:
b I B
b I b
Blå
Brune:
b I B
b I b
Blå
Skriv et svar til: Biologi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
