Matematik

total differentiation

28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)
dz = fx(a,b)dx+fy(a,b)dy

Så lad z = f(x,y) right.

Spørgsmålet er nu følgende:

Vi har to punkter. Dermed er der en ændring fra det ene punkt til det andet punkt:

delta z og dz kan nemt beregnes.

Jeg påstår, at den numeriske værdi af delta z altid er højere end den numeriske værdi af dz! Er det ikke rigtig?

Svar #1
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

Tangentplanen vil altid være tættere på det givne punkt.

Svar #2
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

Tangentplanen vil altid være tættere på det givne punkt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2007 af Madsst (Slettet)

Jeg forstår ikke helt... dz er et plan, mens ændringen i z er en skalar..?

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2007 af peter lind

Påstanden er meningsløs. dz angiver en funktion. delta z angiver forskellen mellem z i to forskellige punkter

Svar #5
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

#4 I det givne punkt er den ikke meningsløs. dz og deltaz er ikke ens.


Svar #6
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

A(x1,y1) og B(x2,y2).

deltaz = f(x2,y2) - f(x1,y1)

mens dz giver det totale differentiale som jeg har skrevet ovenfor.

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

dz er den differentielle forskydning langs z-aksen, du er ude på at forklare differentialet, ikke?

Svar #8
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

#7 Nej, den kender jeg! Læs dog indlægget!

Mener du ikke også, at min påstand er korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Altså: denne her: dz = fx(a,b)dx+fy(a,b)dy skal være ( igenerelle termer):
dz=df=(dz/dx1)dx1+(dz/dx2)dx2+...+(dz/dxn)dxn.
Så sammenligner vi df med dellat f, så får vi (efter lidt regning):
fejlmarginen: (delta f -df)/sqr(dx1^2+dx2^2+...+dxn^2)) men den går mod 0 når dxi'erne går mod 0.

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

glemte lige, det er partielle afledede (dz/dx1 o.s.v.)

Svar #11
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

og konklusionen er så at dz ALTID er mindre end delta x numerisk set.. ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg forstå ikke rigtigt, hvad du mener, dz er en funktion af 2n uafhængegige variable, mens delta z, eller delta f=f(x1-dx1....xn+dxn). Ellers må jeg opgive at forstå det.

Svar #13
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

Vi snakker kun om 2 variabler

Svar #14
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

Der vil delta x > dz når de er numeriske.. right?

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2007 af sheaf (Slettet)

Jeg er ikke sikker på du er med. Da jeg ikke kender dine forudsætninger kan jeg tænke mig følgende paragraf lyder en kende obskur. Efterfølgende gives et eksempel som forhåbentligt er betydeligt klarere.

Den ydre differentiation df af en C¹-funktion f er en 1-form (eller differentialform af første grad om man vil) hvilket i det almindelige tilfælde betyder, at evalueret i et bestemt punkt p er df(p) en lineær funktional, d.v.s. en funktion hvis argumenter er funktioner. Med andre ord igen: en differentialform af første grad er et tensorfelt hvis værdi i ethvert punkt er en alternerende covariant tensor med rang 1. Derfor giver det ingen mening at sammenligne værdien af en differentalform i et punkt med en funktionsdifference.

Et eksempel i tråd med dit spørgsmål:

Lad f:A->R være givet ved (x,y) |-> x^y hvor A = {(x,y) E R²|x>0} Så er

df = yx^(y-1)dx + x^y*log(x)dy

hvis værdi i punktet p(2,2) er

df(p) = 4dx + 4log(2)dy

Som man ser er df(p) ikke et tal sammenligneligt med f.eks. funktionstilvæksten mellem 2 punkter. Udtrykkene dx og dy dækker selv over funktioner, nemlig de linearformer dx:R²->R, dy:R²->R som tilforordner en vektor (a_1,a_2) E R² henholdsvis sin første og anden koordinat. Funktionen df(p) - differentialet af f evalueret i p - er en funktion, df(p):R²->R der spiser vektorer og spytter reelle tal ud. F.eks. er

df(2)[(1,2)] = 4*1 + 4log(2)*2

Det giver derfor ikke mening at sammenligne df evalueret i et punkt med differencen mellem funktionsværdier evalueret i 2 punkter.

Svar #16
28. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

#15 Det er i sammenhæng med:
for eksempel

f(x,y) = z = x^2 +y
Der er et punkt A(1,2) og B(3,4) ikke.. så beregner vi dz og delta z, og jeg siger at dz altid er numerisk mindre end numerisk delta z.

Er det ikke korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #17
29. september 2007 af sheaf (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt. Prøv at læse #15 igen. Differentialet dz er ikke et tal. Differentialet dz evalueret i A, dz(A), eller B, dz(b), er heller ikke et tal. Du kan ikke sammenligne dz med en funktionstilvækst.

Svar #18
29. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

#17 Vi lader dz være et tal idet vi antager at dx=deltaX og dy=deltaY

Brugbart svar (0)

Svar #19
29. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv at se på dette her eksempel på en funbktion af 2 variable (som du selv anfører i #16):
Perioden af et simpelt pendul er givet ved T(L,g)=2*pi*sqr(L/g), her tænker vi os tyngdeaccelerationen foretaget i forskellige højder. Differentialet (efter den forskrift, jeg gav i #9 giver: dT=(dT/dL)dL+(dT/dg)dg=(2*pi)/(2**sqr(L*g) * dL - (2*pi*sqr(L)/2*g^(1,5) * dg. Antager vi nu, at længden af pendulet øges med x(%) og accelerationen med y(%), så kan vi sætte værdierne ind og udregne den differentielle tidsændring dT. Prøv selv at sætte ind med for eksempel x=1% og y=0,5%.
Jeg tror, du skal holde dig til de forklaringer, der er givet og ikke blande tingene sammen.

Brugbart svar (0)

Svar #20
29. september 2007 af sheaf (Slettet)

Hvis vi nu er enige om at df skal evalueres i et punkt x0 E R² og en vektor h E R² for at få et reelt tal så er din påstand at

|df(x0,h)| < |f(x0+h)-f(x0)|

Taylors formel med udviklingsorden 2 er

f(x0+h)-f(x0) = df(x0,h) + ½d²f(x0+th,h)

hvor t E ]0,1[. Prøv nu at lege lidt med trekantsuligheden og se hvilke restriktioner din påstand indebærer for det andet differential og vurder om det kan tænkes at gælde for en vilkårlig C²(A)-funktion f:A->R.

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.