Fysik

Trækkraft <> gnidningskraft

29. september 2007 af Marie+Louise (Slettet)
En dreng på 60 kg trækker en slæde på 150 kg. Drengen trækker slæden med en konstant hastighed på 1 m/s.

Hvad er trækkraften i forhold til gnidningskraften?




Jeg har svaret: Den er den samme, da hastigheden er konstant.
Men hvordan skal jeg opskrive det matematisk (vha. formler)?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2007 af Esbenps

Du kender Newtons anden lov: F_res = m*a.

Du ved, at F_res må være 0, da der ingen acceleration er, og du ved samtidig, at F_res er summen af gnidningskraften og trækkraften:

F_res = 0 <=>

Fgnid - Ftræk = 0 <=>

Fgnid = Ftræk

Sådan ville jeg gøre det...

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2007 af sheaf (Slettet)

Et andet gyldigt svar på opgaven er:

Modsat rettet.


Svar #3
29. september 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Takker for hjælpen!

#2 Skal det ikke være Fgnid = -Ftræk (da de er modsatrettede)?

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2007 af Esbenps

#3
Kun hvis du skriver dem som vektorer. Kræfternes størrelser er lige store, så Fgnid = Ftræk, men hvis du hellere vil skrive det på vektorform, så skriv


Svar #5
29. september 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Jeps, det har du selvfølgelig ret i!

Skriv et svar til: Trækkraft <> gnidningskraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.