Fysik

Kræfter

30. september 2007 af sprit (Slettet)
OPGAVEN:
En dreng med m=70 kg står på en klippe og holder fast i et reb, hvorfra der hænger en pige med m = 55 kg.
Bestem gnidningskoefficienten mellem drengens sko og klippen, så de begge lige netop ikke ryger ned fra klippen.


MIT SVAR:
Jeg skal vel tegnet et kraftdiagram. Tyngdekraften virker på pigen med Ft_p = 9,82m/s^2*55 kg = 540 N.
Spørgsmålet er så, og Ft_p virker i horisontalt eller vertikal retning for drengens vedkommende. Han bliver jo både trukket nedaf, men der må også være en kraft der virker vandret, ellers ville der ikke være nogen gnidningskraft. Eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2007 af sheaf (Slettet)

Det oplyses at drengen står på klippen hvilket må tolkes som at han står i lodret stilling og holder et reb, der hænger ud over klippekanten. Normalkraften på ham må derfor netop være det modsatte af tyngden af ham. Snorkraften, som skyldes pigen i rebets anden ende, og som du har beregnet, skal lige netop modvirkes af gnidningskraften. Gnidningskraften på drengen er F_gn = myN = (M_dreng)g*my hvor my er den søgte gnidningskoefficient. Løs ligningen Ft_p = F_gn m.h.t. my.

Svar #2
30. september 2007 af sprit (Slettet)

Hmm.
Men virker snorkræften ikke i samme retning som tyngdekræften?
Opgaven ligger op til, at snorkraften og gnidninskraften er modsatrettede, men det gælder vel ikke hvis man holder den som du beskriver?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2007 af sheaf (Slettet)

Snorkraften virker langs snoren uanset hvordan den forløber. Hos piger, som dingler i den ene ende, virker den stik modsat tyngden fordi snoren her er lodret. Hos drengen virker den også langs snoren sådan som han nu holder den. Hvis snoren slår et knæk over klippekanten sådan som jeg påstår, så virker den vandret hos ham og skal modvirkes af gnidningskraften mellem skounderlag og klippe.

Svar #4
30. september 2007 af sprit (Slettet)

Mener du sådan http://peecee.dk/?id=70681?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2007 af sheaf (Slettet)

Ja.

Svar #6
01. oktober 2007 af sprit (Slettet)

Skal jeg så ikke tage højde for friktionen mellem rebbet og klippen?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2007 af sheaf (Slettet)

Jo, men du har ikke tilstrækkeligt med oplysninger til at gøre det, derfor må du antage der er tale om en friktionsfri bevægelse mellem tov og klippe.

Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.