Matematik

Microøkonomi HJÆLP

17. oktober 2007 af KennethC (Slettet)
Emilias verden består af to varer – x og y. Begge varer er fuldkomment delelige. Emilias nyttefunktion er givet ved u(x,y)=3x + y. Hun har en indkomst på 60kroner, og prisen på vare x er 10 kroner, og prisen på vare y er 5 kroner.

A)
Bestem Emilias marginale substitutionsforhold af vare y for vare x.
Hvad er markedets substitutionsforhold mellem de to varer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2007 af Madsst (Slettet)

af nyttefunktionen kan du se at Emilia har ekstranytten 3 pr. enhed x og nytten 1 pr. enhed y. Det vil sige at hendes marginale substitutionsforhold er 3/1 = 3
Samtidig kan du se at prisen på x er 10 og prisen på y er 5. Derfor er markedets marginale substitutionsforhold 2.
Når Emilia skal bestemme sig for hvad hun vil købe vil hun derfor vælge at købe x fordi hun værdsætter x frem for y højere end markedet gør.

Svar #2
17. oktober 2007 af KennethC (Slettet)

Ingen som kan hjælpe?

Svar #3
17. oktober 2007 af KennethC (Slettet)

Mange tak..

Kan du også give mig et hint til, hvordan jeg så kan få udregnet og tegnet: indifferenskurver, budgetmængde og optimale efterspørgsel?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2007 af Madsst (Slettet)

ja, du kan få nogle hints.

Indifferenskurverne er givet ved U(x,y)=u_hat. Isoler y og tegn for et forskellige u_hat.
Budgetmængde: 10x + 5y = 60. Isoler y.
Optimale efterspørgsel: prøv at læse mit første indlæg igen.

Svar #5
17. oktober 2007 af KennethC (Slettet)

u_hat?

Budgetmængden = 10x + 5y = 60 -> 2x+y=12 -> y=12-2x

Og den optimale efterspørgsel vil være x fremfor y

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2007 af Madsst (Slettet)

u_hat skal bare angive et eller andet konstant niveau. En indifferenskurve angiver hvilke kombinationer af x og y som giver et givet konstant nytteniveau. Her har jeg kaldt det u_hat.

Bugdetmængden: Undskyld, der skulle stå 10x + 5y <= 60, men ja det er rigtigt når du lige får et ulighedstegn på.

Og ja, jvf ovenfor er den optimale efterspørgsel at bruge hele bugdettet på x, da dette giver ham den højeste nytte.

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2008 af Beiss (Slettet)

Hej mads

i den samme opgave er MRS konstant, så vores øvelseslærer taler om noget han kalder for hjørneløsning?? hvad vil det sige?

vi kan godt se at den optimale efterspørgsel ligger i U(6,0)=18:

U(5,2)=17 , U(4,4)=16 , U(3,6)= 15 , U(2,8)=14 , U(1,10)=13 , U(0,12)=12

Hvordan besvare man denne opgave bedst? er det vha. hjørneløsning?? og hvordan bruger man se det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2008 af Madsst (Slettet)

Der findes en sætning fra matematikken (den hedder vist noget i retning af ekstremværdisætningen) som fortæller at hvis man skal finde et ekstremumspunkt på en kompakt mængde (dvs. begrænset og lukket - den er ikke uendeligt stor og den indeholder sine grænsepunkter) så findes dette ekstremum enten ved at sætte funktionens afledte lig nul eller på randen. Det er derfor helt formelt fint at undersøge værdierne på randen og lave en konklusion herfra, hvis der ikke findes noget ekstremumspunkt i det indre af mængden.


Skriv et svar til: Microøkonomi HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.