Biologi
Osmose og diffusion
Hvad skete der med cellernes størrelse i saltvand?
Hvilken vej vandrede vandet gennem cellemembranen, mens kartoffelstykket lå i saltvand?
Hvorledes var vandkoncentrationen inde i cellerne da i forhold til vandkoncentration udenfor cellerne?
Hvilken vej vandrede vandet gennem cellemembranen, mens kartoffelstykket lå i almindeligt postevand?
Hvordan ville kartofler klare sig, hvis de blev placeret i et saltvandsmiljø?
Forklar hvorfor vejtræer ofte tager skade af vejsalt:
Slik, marmelade og lignede konserveres med sukker. Sild kan konserveres med salt. Forklar hvorfor bakterier og svampe ikke kan leve og formere sig i varer, der er behandlet på disse måder?
Diskuter til sidst hvilke konsekvenser det kunne have for vandoptagelsen i maven hvis en maratonløber, til erstatning for vand mistet ved fordampning (sved), drikker vand indeholdende store, mængder druesukker:
Svar #1
21. oktober 2007 af Dr. MolBio (Slettet)
Prøv at tænke på hvad der sker, under de forhold...
Jeg vil gerne hjælpe, men ikke svare direkte på dine spørgsmål; det skal du selv gøre..
Svar #2
21. oktober 2007 af gurli123
Kartoflerne har et saltindhold på ca 1% salt.
Sukker har den samme effekt som salt, tænk på hvad der sker med de eventuelle mikroorganismer der kan ødelægge (nedbryde) marmelade og sild.
Vejtræer optager jo vand ved osmose
Til dit sidste spørgsmål - tænk osmose
Svar #3
29. oktober 2007 af *MissSofie (Slettet)
Svar #4
29. oktober 2007 af *MissSofie (Slettet)
Skriv et svar til: Osmose og diffusion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.