Fysik
Kvant: Kuglefunktionerne
23. oktober 2007 af
Ole Sørensen (Slettet)
Hej, jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal indse hvilken effekt paritetsoperatoren har på kuglefunktionerne Y.
Før dette har jeg vist, at paritetsoperatoren kommuterer med impulsmomentumoperatorerne L_z og L^2.
Men jeg kan ikke se effekten?
Før dette har jeg vist, at paritetsoperatoren kommuterer med impulsmomentumoperatorerne L_z og L^2.
Men jeg kan ikke se effekten?
Svar #1
23. oktober 2007 af sheaf (Slettet)
De sfæriske harmoniske Y_l^m(theta,phi) er egenfunktioner for paritetsoperatoren. I sfæriske koordinater er virkningen af paritetsoperatoren at føre positionen \vec{r} = r(r,theta,phi) over i -\vec{r} = r(r,pi-theta,pi+phi). Kig nu på den generelle form af den sfæriske harmoniske Y_l^m. Du vil se, at Y_l^m skifter fortegn for ulige l. Virkningen af paritetsoperatoren P på de sfæriske harmoniske Y_l^m er derfor
PY_l^m = (-1)^lY_l^m
PY_l^m = (-1)^lY_l^m
Skriv et svar til: Kvant: Kuglefunktionerne
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
