Fysik

Laser

30. oktober 2007 af den-fortabte (Slettet)
Har fysik afl. for og kan ikke få opgaverne til at give mening. Nogen der kan hjælp?

Effektfuld laser:
En femtosekund-laser udsender lys i form af pulser, der hver har energien 0,50mJ. Bølgelængden er 812 nm.
a) Hvor mange fotoner er der i en enkelt puls?
Laseren udsender 500 pulser pr. s. og hver puls varer 0,20 ps.
b) Beregn laserens gennemsnitlige effekt samt effekten i en enkelt puls.
Laseren skærer en rille i en plade molybdæn. rillen har målene 950um, 50um, og 100 um. For at fordampe 1 gram molybdæn skal der tilfører 7,7 kJ.
c) Hvor mange pulser skal der til at skærer rillen og hvor lang tid vil det tage?

Har brug for hjælp..

Brugbart svar (2)

Svar #1
30. oktober 2007 af ABreine (Slettet)

a) find fotonenergien, og dernæst divider denne, med 0,5mJ.
b) du bruger 0,5mJ fra før, og fnínder ud af hvad 500*0,5 giver i effekt.Effekten i en enkelt puls er bare, at finde ud af, hvor mange watt der kører på de 0,2ps
c) find først rumfanget der skal fordampes, og du kender jo effekten fra før. så derefter kan de finde tiden

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2019 af FysikAhjælp (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave, og jeg forstår simpelthen ikke, hvordan jeg finder laserens gennemsnitlige effekt i opgave B. Er der mon nogen der kan uddybe det for mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2019 af ringstedLC

\begin{align*} \text{Energi pr. puls}:E_p &=0.5 \text{ mJ} \\ \text{Pulstid}:pt &=0.2 \text{ ps} \\ \text{Frekvens}:prf &=500 \text{ Hz} \text{ (pulser pr. sek)}\\ \text{Gennemsnitseffekt (energi pr. sek)}:P_{aver.} &=prf\cdot E_p \\ P_{aver.} &=500\cdot 0.5\cdot 10^{-3} \;\left (Hz\cdot J= \frac{J}{s}=W \right )=250\text{ mW} \\ \text{eller}:& \\ \text{Periodetid}:prt &=\frac{1}{500}\;\left (\frac{1}{Hz}=s \right )=2 \text{ ms} \\ P_{aver.} &=\frac{E_p}{prt} \\ P_{aver.} &=\frac{0.5\cdot 10^{-3}}{2\cdot 10^{-3}}\;\left ( \frac{J}{s}=W \right )=250\text{ mW} \\ \text{Effekt pr. puls}:P_{pulse} &=\frac{E_p}{pt} \\ P_{pulse} &=\frac{0.5\cdot 10^{-3}}{0.2\cdot 10^{-12}} \;\left (\frac{J}{s}=W \right )=2.5 \text{ GW} \end{align*}


Skriv et svar til: Laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.