Matematik

HASTER ULIGHED

30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)
i en by er der 2 taxafirmaer.
Ved bestilling af taxa fra firma A koster det 32kr i startgebyr og 10,20kr. pr. km. I firma B er startgebyret 26kr og pris pr. km er 11,30kr.

Opstil og løs en ulighed, der fortæller for hvilke km-tal, der er billigst at køre med firma A!

HJÆLP HJÆLP ! Forklaring og løsning udbedes!
Jeg skal fremlægge det i morgen!

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2007 af Plooki (Slettet)

Kom med dit eget forsøg, og så skal jeg hjælpe dig !

Svar #2
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

Jamen jeg er slet ikke med på hvordan jeg skal gribe det an. Uligheder har jeg aldrig kunne på rygraden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

du skal vel trække dem fra hinanden og sætte det =0. Derved finder du det sted de "krydser".

Svar #4
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

32 - 10,20 = 0

??

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

du ved for firma a at det koster 32,- i startgebyr og at det derefter koster 10,20 pr km. Det kan du lave en lille ligning over, da 0km = 32 og derefter stiger det med 10,20 kr pr 1 km, så f(x) = ax + b = 10,20x+32 Det samme gøres for firma B. De trækkes så fra hinanden

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2007 af Plooki (Slettet)

.. skriv lige om du er med ?

Svar #7
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

Firma A: f(x) = ax + b = 10,20x+32

Firma B: f(x) = ax + b = 11,30x+26

sådan ?
Hvad mener du med at trække fra?

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

Du skal finde der hvor det bliver dyrere at køre med B end med A. Det må være det samme som der hvor A er mindre end (eller lig med B).

Hvis vi kalder dem for f og g, for at kende forskel. Så trækker du de 2 funktioner fra hinanden. A<=B = f(x)<=g(x) = 0=f(x)-g(x)

Svar #9
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

what? jeg er tabt ? Hvad kalder vi for f og g?

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

funktionerne. Du kalder dem begge for f(x). Det er nemmere hvis du kalder dem f(x) og g(x)

prøv at tegne de to grafer i et koordinatsystem, så kan du se hvor de krydser

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

Jeg kommer lige i tanker om, at jeg tænker på noget lidt andet. Prøv bare at beregne x, hvis du stiller de uligheden op f(x)<=g(x)

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

det du så finder er hvad x er og dermed hvor det bliver dyrere at køre med firma B

Svar #13
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

nååhr..
A<=B er lig med f(x)<=g(x) er lig med 0 = f(x)-g(x)

Firma A: f(x) = ax + b = 10,20x+32

Firma B: f(g) = ax + b = 11,30x+26

prisforskel ax= 10,20 - 11,30 = -1,10
prisforskel b= 32-26= 6

men hvad så? altså. hvad skal det bruges til?



f(x)<=g(x) er lig med 10,20x + 32 <= 11,30x + 26

Brugbart svar (0)

Svar #14
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

præcis... nu skal du beregne x
10,20x + 32 <= 11,30x + 26
10,20x + 6 <= 11,30x
6 <= 1,10x...

Svar #15
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

nååååhr!!! Nu forstår jeg det!

A<=B er lig med f(x)<=g(x) er lig med 0 = f(x)-g(x)

Firma A: f(x) = ax + b = 10,20x+32

Firma B: f(g) = ax + b = 11,30x+26

prisforskel ax= 10,20 - 11,30 = -1,10
prisforskel b= 32-26= 6

f(x)<=g(x) er lig med 10,20x + 32 <= 11,30x + 26

10,20x + 32 <= 11,30x + 26
10,20x + 6 <= 11,30x
6 <= 1,10x...

5,45... <= x

Eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. oktober 2007 af Plooki (Slettet)

Ja er umiddelbart også det jeg ser idet :)
!

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

nemlig og det er lige præcis i det punkt det bliver billigere at køre med firma A

Svar #18
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

så ved 5,45...km er det billigere at køre med firma A?

Brugbart svar (0)

Svar #19
30. oktober 2007 af tomlyn (Slettet)

Jææs

Svar #20
30. oktober 2007 af HendeDenLange (Slettet)

Tusind tusind tak for hjælpen

fortsat god aften

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.