Matematik
angiv parameterfremstilling
01. november 2007 af
blomst89 (Slettet)
Der er givet et koordinatsystem i rummet
A (1,0,2) B (2,1,0) C (4,0,0) D (3,-1,2)
Beregn sider og vinkler i parallelogrammet ABCD
når man skal beregne siderne skal man ikke sige f.eks.
AB = 2-1
1-0
0-2
så får man 1,1,-2
kvadratrod(1^2+1^2+-2^2)
og så får man længden ud..eller hvad?
Ved ikke hvordan man beregner vinklerne??
A (1,0,2) B (2,1,0) C (4,0,0) D (3,-1,2)
Beregn sider og vinkler i parallelogrammet ABCD
når man skal beregne siderne skal man ikke sige f.eks.
AB = 2-1
1-0
0-2
så får man 1,1,-2
kvadratrod(1^2+1^2+-2^2)
og så får man længden ud..eller hvad?
Ved ikke hvordan man beregner vinklerne??
Svar #1
01. november 2007 af peter lind
Det er helt korrekt du du laver. Vinkler kan findes af a*b =
|a||b|cos(v), hvor a og b er 2 vektorer, * står for skalar produktet og v er vinklen mellem vektorerne.
|a||b|cos(v), hvor a og b er 2 vektorer, * står for skalar produktet og v er vinklen mellem vektorerne.
Svar #2
01. november 2007 af Sentinox (Slettet)
Det er korrekt at man kan løse opgaven vektorialt, som du selv er inde på.
Længden fra punkt A til B er netop længden af vektor AB, hvor vektor AB er bestemt af:
vektor(AB) = (2-1,1-0,2-1), og længden af denne er korrekt nok:
|vektor(AB)| = sqrt(1^2 + 1^2 + 1^2).
For at bestemme vinklerne i paralellogrammet ABCD, skal du først angive at der i alt er fire vinkler. Vinklen ved et givent punkt er den samme som vinklen mellem de vektor der kan dannes til nabopunkter fra punktet.
For punkt A, betyder dette at dennes vinklel, kan bestemmes som vinklen mellem vektor AB og vektor AD (antaget at parallelogrammet er angivet ved A-B-C-D).
Når vektorerne er dannet, kan du benytte skalarproduktet af to vektorer:
eksempelvis betragtes to vektorer a og b med koordinaterne henholdsvis a1,a2 og a3 samt b1,b2,b3, så gælder:
a1*b1 + a2*b2 + a3*b3 = |a|*|b|*cos(v) =>
cos(v) = (a1*b1 + a2*b2 + a3*b3)/(|a|*|b|)
Håber ovenstående har belyst opgavestillingen.
//Sentinox
Håber det gav lidt lys på opgaven.
Længden fra punkt A til B er netop længden af vektor AB, hvor vektor AB er bestemt af:
vektor(AB) = (2-1,1-0,2-1), og længden af denne er korrekt nok:
|vektor(AB)| = sqrt(1^2 + 1^2 + 1^2).
For at bestemme vinklerne i paralellogrammet ABCD, skal du først angive at der i alt er fire vinkler. Vinklen ved et givent punkt er den samme som vinklen mellem de vektor der kan dannes til nabopunkter fra punktet.
For punkt A, betyder dette at dennes vinklel, kan bestemmes som vinklen mellem vektor AB og vektor AD (antaget at parallelogrammet er angivet ved A-B-C-D).
Når vektorerne er dannet, kan du benytte skalarproduktet af to vektorer:
eksempelvis betragtes to vektorer a og b med koordinaterne henholdsvis a1,a2 og a3 samt b1,b2,b3, så gælder:
a1*b1 + a2*b2 + a3*b3 = |a|*|b|*cos(v) =>
cos(v) = (a1*b1 + a2*b2 + a3*b3)/(|a|*|b|)
Håber ovenstående har belyst opgavestillingen.
//Sentinox
Håber det gav lidt lys på opgaven.
Skriv et svar til: angiv parameterfremstilling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
