Kemi
Ligevægt?
09. november 2007 af
per-sempre (Slettet)
I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de I reaktionsskemaet nævnte gasser:
SO2+NO2<-->SO3+NO
Beholderen indeholder følgende stofmængder:
SO2=0,62mol
NO2=0,41mol
SO3=0,84mol
NO=0,13mol
a) En værdi for ligevægtskonstnten ved den pågældende temperatur.
Den har jeg fået til 0,43 (uden enhed)
b) Uden at man ændrer temp. fyldes den med 1,15mol SO2
Så skal jeg finde de nye stofmængder og dette aner jeg ikke hvordan.. har prøvet ved at kigge på start, ændring og ligevægt, men ka ikke få det til at passe
c) til sidste skal jeg beregne hvor mange procent trykket i beholderen er steget fra den første ligevægt
Nogen der ka seom jeg har regnet rigtigti den første og hjælpe mig med de to sidste..?
på forhånd tak
SO2+NO2<-->SO3+NO
Beholderen indeholder følgende stofmængder:
SO2=0,62mol
NO2=0,41mol
SO3=0,84mol
NO=0,13mol
a) En værdi for ligevægtskonstnten ved den pågældende temperatur.
Den har jeg fået til 0,43 (uden enhed)
b) Uden at man ændrer temp. fyldes den med 1,15mol SO2
Så skal jeg finde de nye stofmængder og dette aner jeg ikke hvordan.. har prøvet ved at kigge på start, ændring og ligevægt, men ka ikke få det til at passe
c) til sidste skal jeg beregne hvor mange procent trykket i beholderen er steget fra den første ligevægt
Nogen der ka seom jeg har regnet rigtigti den første og hjælpe mig med de to sidste..?
på forhånd tak
Svar #1
09. november 2007 af Riemann
a)
jeg får det samme.
b)
De givne stofmængder er efter indgrebet
SO2=1,77mol
NO2=0,41mol
SO3=0,84mol
NO=0,13mol
Ligevægten er forskud mod venstre og derfor vil reaktionen forløbe mod højre (Le Chatelier).
Når reaktionen er i ligevægt, har stofmængderne ændret sig således (x er antallet af mol der er "gået fra venstresiden til højresiden"):
SO2=1,77mol - x
NO2=0,41mol - x
SO3=0,84mol + x
NO=0,13mol + x
Ved ligevægt er reaktionsbrøken lig ligevægtskonstanten. Så når reaktionen igen er ved ligveægt gælder, at
0.43 = (0,84mol + x)(0,13mol + x)/{(0,41mol - x)(1,77mol - x)}
(Jeg har brugt "{}" for at få udtrykket til at se mere overskueligt ud).
Løs denne ligning med hensyn til x og udregn stofmængderne.
c)
Brug idealgasloven:
pV=nRT
og udnyt at T og V er ikke ændres.
jeg får det samme.
b)
De givne stofmængder er efter indgrebet
SO2=1,77mol
NO2=0,41mol
SO3=0,84mol
NO=0,13mol
Ligevægten er forskud mod venstre og derfor vil reaktionen forløbe mod højre (Le Chatelier).
Når reaktionen er i ligevægt, har stofmængderne ændret sig således (x er antallet af mol der er "gået fra venstresiden til højresiden"):
SO2=1,77mol - x
NO2=0,41mol - x
SO3=0,84mol + x
NO=0,13mol + x
Ved ligevægt er reaktionsbrøken lig ligevægtskonstanten. Så når reaktionen igen er ved ligveægt gælder, at
0.43 = (0,84mol + x)(0,13mol + x)/{(0,41mol - x)(1,77mol - x)}
(Jeg har brugt "{}" for at få udtrykket til at se mere overskueligt ud).
Løs denne ligning med hensyn til x og udregn stofmængderne.
c)
Brug idealgasloven:
pV=nRT
og udnyt at T og V er ikke ændres.
Skriv et svar til: Ligevægt?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
