Fysik

Opgave om elektricitet og magnetisme

11. november 2007 af duru22 (Slettet)
Varmelegeme til bilbagrude:

En metaltråd med længden 1,10m og tværsnitsarealet 0,15mm^2 er lavet af et materiale med resistiviteten 0,41 (ohm*mm^2)/m

a) beregn trådens resistans

Seka metaltråde af denne type forbindes som vist på figur, hvorved der dannes et varmelegeme. Man kan se bort fra resistansen i forbindelsesstykkerne mærket K
http://peecee.dk/?id=77933

b)Beregn varmelegemets samlede resistans

Varmelegemet tilsluttes en akkumulator med elektromotorisk kraft 12,0V og indre resistans 0,30ohm.

c)Beregn den effekt, hvormed der afsættes elektrisk energi i varmelegemet.

Jeg har regne opgaverne ud men resultaterne virker lidt "sjove". Hjælp mig:'(


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2007 af Lurch (Slettet)

Kom med dit bud, så ser vi på det

Svar #2
11. november 2007 af duru22 (Slettet)

Jeg har fået
a) 3,01 ohm
b) 0,50 ohm ?
c) 7,5 W ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2007 af Lurch (Slettet)

a) korrekt
b) hvordan har du fundet det resultat?

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2007 af Lurch (Slettet)

hov, jeg er vist også enig i b)

Svar #5
11. november 2007 af duru22 (Slettet)

jamen jeg er også meget usikker.. har rodet lidt rundt i b
Hvordan vil du regne ud?

Svar #6
11. november 2007 af duru22 (Slettet)

hmm.. forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2007 af Lurch (Slettet)

jeg får det samme som dig i b.
Jeg ser kredsløbet som tre led i serie, bestående af to ledninger i parallel.



Svar #8
11. november 2007 af duru22 (Slettet)

yes..og C er du også enig der eller?

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2007 af mathon

En metaltråd med længden 1,10 m og tværsnitsarealet 0,15 mm^2 bestående af et materiale med resistiviteten 0,41 (ohm*mm^2)/m

a) beregn trådens resistans

R = (0,41 (Ohm*mm^2)/m)*(1,10 m)/(0,15 mm^2) = 3,00667 Ohm

b) to ENS paralleltforbundne trådes resistans = (3,00667 Ohm)/2 =
1,50333 Ohm

varmelegemets resistans = tre af disse serieforbundne "dobbelttrådes" resistans = 3*(1,50333 Ohm) = 4,51 Ohm

c) den indre resistans er serieforbundet med varmeleget, hvorfor

U_y/U_i = R_y/R_i = (4,51 Ohm)/(0,30 Ohm)

U_y/(U_i+U_y) = (4,51 Ohm)/((0,30+4,51) Ohm)
og

U_y = (4,51 Ohm)/((0,30+4,51)*(12,0 V) = 11,2516 V

P_y = U_y^2/R_y = (11,2516 V)^2/(4,51 Ohm) =

11,2516^2*V*(Ohm*A)/(4,51 Ohm) = 28,0704 V*A = 28,0704 W

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2007 af mathon

uddybning af b)

1/R_p = 1/R + 1/R = 2/R

1/R_p = 2/R, hvoraf

R_p = R/2

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2007 af mathon

uddybning af c)

serieforbundne modstande deler totalspændingen i modstandstallenes forhold:

U_y/U_i = R_y/R_i

U_y/(U_i+U_y) = R_y/(R_i+R_y), hvoraf


U_y = [R_y/(R_i+R_y)]*(U_i+U_y) eller

U_y = [R_y/(R_i+R_y)]*U_total

U_y = [R_y/(R_i+R_y)]*Emk

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. november 2007 af mathon

uddybning af c)_2

P = U*I = U*(U/R) = U^2/R

Svar #13
12. november 2007 af duru22 (Slettet)

nice.. mange tak

Skriv et svar til: Opgave om elektricitet og magnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.