Fysik

Mekanikopgave

11. november 2007 af topra (Slettet)
Opgave:
En klods med en masse på 7 kg befinder sig på et glat skråplan der hælder 50 grader i forhold til vandret. Fra klodsen går en snor som forbinder klodsen med et frit hængende lod over en trisse. Loddet har en masse på 4 kg. Det antages, at der ikke er nogen friktion mellem trissen og snoren.

Bestem accelerationen på klodsen.
---


Kunne I give mig et hint? Problemet er vel, at klodsen ikke er i konstant hastighed eller står stille, så ville den resulterende kraft på klodsen vel være F_res = 7 kg * 9,82 m/s^2 * sin35 + 4 kg*9,82 m/s^2, MEN det gælder jo kun, hvis klodsen IKKE accelererer, hvilket den i dette tilfælde gør.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2007 af mathon

tegn en skitse

1) uden lod er massen påvirket af en acceleration på -g*sin(50°) og dermed af en kraft på......

2) med lod er massen påvirket af en acceleration på ......

Svar #2
11. november 2007 af topra (Slettet)

I #0 skal der stå sin50, ikke 35...

#1 Det har jeg netop gjort, men det gælder da kun, hvis klodsen ikke accelererer, dvs. er i konstant v eller v = 0.

Svar #3
12. november 2007 af topra (Slettet)

... eller er det mig der har misforstået noget?

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2007 af mathon

...snorkraften er: (7 kg)(-g*sin(50°) + (4 kg)(g) = (g kg)(-7*sin(50°)+4) =

(g kg)*(-1,36231) = (9,82 m/s^2)*kg*(-1,36231) = -13,3779 kg*m/s^2 = -13,3779 N, hvoraf

a = -13,3779 kg*m/s^2/((4+7) kg)) = -1,21617 m/s^2

Skriv et svar til: Mekanikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.