Matematik
Svær opgave! :s
14. november 2007 af
ggf (Slettet)
Sidder her og kan simpelthen ikke regne denne opgave (Fra bogen "Vejledende eksempler på eksamensopgaver i matematik")
Opgaven:
Til måling af stjernens højde brugte Ptolemais et instrument, der kaldes en parallaktisk lineal.
Det bestod af en lodret mast AB med to påhængslede arme, en øvre og en nedre. Den øvre arm var forsynet med en øsken C, der fattede om den nedre arm. Afstanden AB mellem det nedre hngsel A og det nedre hngsel B paa den lodrette mastvar lig med afstanden BC saaledes at trekant ABC var ligbenet. Naar observertaaeren havde indstillet den aavre ovre, saaledes at den sigtede mod en stjerne kunne vinkel CBA og dermed stjernernes h'jde h beregnes naar blot lngden af stykket AC paa den nedre arm aflst. I det flgende sttes AB=BC=1
Hvordan bestemmer jeg h
Hvordan bestemmer jeg lngden af stykker AC, naar stjernen har hjden 50,4 grader
Hvor lang skal den nedre arm mindst være når den parallaktiske lineal skal kunne maale alle højder mellem 0 og 90 grader?
Opgaven:
Til måling af stjernens højde brugte Ptolemais et instrument, der kaldes en parallaktisk lineal.
Det bestod af en lodret mast AB med to påhængslede arme, en øvre og en nedre. Den øvre arm var forsynet med en øsken C, der fattede om den nedre arm. Afstanden AB mellem det nedre hngsel A og det nedre hngsel B paa den lodrette mastvar lig med afstanden BC saaledes at trekant ABC var ligbenet. Naar observertaaeren havde indstillet den aavre ovre, saaledes at den sigtede mod en stjerne kunne vinkel CBA og dermed stjernernes h'jde h beregnes naar blot lngden af stykket AC paa den nedre arm aflst. I det flgende sttes AB=BC=1
Hvordan bestemmer jeg h
Hvordan bestemmer jeg lngden af stykker AC, naar stjernen har hjden 50,4 grader
Hvor lang skal den nedre arm mindst være når den parallaktiske lineal skal kunne maale alle højder mellem 0 og 90 grader?
Svar #2
14. november 2007 af ggf (Slettet)
giver højden således:
a=(1,22/2)=0,61
c=1 idet AB=BC=1 (fremgår af opgaven)
b=kvadretroden af 0,61^2+1^2=0,792401
h=0,792401?
a=(1,22/2)=0,61
c=1 idet AB=BC=1 (fremgår af opgaven)
b=kvadretroden af 0,61^2+1^2=0,792401
h=0,792401?
Skriv et svar til: Svær opgave! :s
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
