Fysik

Formel - temperatur

20. november 2007 af akadina (Slettet)
Hvordan beregner jeg temperaturen på noget vand der er blevet blandet sammen?

Jeg har noget koldt og noget varmt vand. Jeg kender vægten og temperaturen på både det kolde og det varme vand vand. Når vandet bliver blandet sammen, får det en ny temperatur, hvordan finder jeg denne? Er der en formel jeg kan bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2007 af Peden (Slettet)

Det er sådan set meget enkelt så længe vandet har den samme fase.
Du ved at for den samlede vandmængde gælder Q = m * c * delta_T
Den samme ligning gælder for hver delmængde.

Q_samlet = Q_vand1 + Q_vand2
<=>
m_samlet * delta_T = m1 * t1 + m2 * t2 (delta_T = t1 og t2 hhv.)
<=>
delta_T = (m1*t1 + m2*t2)/delta_T

Sådan skulle jeg mene, har jeg taget fejl så beklager jeg meget, jeg kan netop læse i avisen at man fem år efter endt studentereksamen ikke altid kan huske alting så godt. Så hvis du ikke kan få det til at passe er det nok derfor :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2007 af Peden (Slettet)

Sagt anderledes:
10 liter vand ved 20 grader, blandet med 5 liter vand ved 40 grader giver 15 liter vand ved 26,66 grader.

(10*20+5*40)/15 = 26,66

Svar #3
20. november 2007 af akadina (Slettet)

Tak! Hvad står Q for?

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2007 af Peden (Slettet)

Q er varme, altså energi.

Svar #5
21. november 2007 af akadina (Slettet)

Tak... Vi plejer at skrive E

Tusind tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2007 af Peden (Slettet)

Man bruger Q når der er tale om varme, der er dog ikke noget forkert at skrive E, det kan bare hjælpe fordi man så ved at der ikke er tale om kinetisk energi.

Svar #7
21. november 2007 af akadina (Slettet)

# Okay, det har vi så ikke lært (jeg har det på c-niveau)

Det viste sig at vi skulle bruge denne formel:

temperaturen på det blandede vand = ((m1/(m1+m2))*t1)+ ((m2/(m1+m2))*t2)

Det kan godt være, at jeg bruger unødvendigt mange parenteser :)

Skriv et svar til: Formel - temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.