Matematik

fatter hat (isolering af x i interval)

21. november 2007 af Arvin (Slettet)
tan (2x) = 1/2 x tilhører [0;2pi]

Hvordan finder jeg værdier for x indenfor dette interval?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2007 af peter lind

En løsning er x=0. Øvrige løsninger kan kun findes med numeriske metoder. prøv med grafisk.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2007 af mathon

tan(2x) = 2tan(x)/(1-tan^2(x))

2tan(x)/(1-tan^2(x)) = (1/2)

4tan(x)/(1-tan^2(x)) = 1

4tan(x) = 1-tan^2(x)

tan^2(x)+4tan(x)-1=0 eller med z = tan(x)

z^2+4z-1=0

z1 = -2-sqr(5) og z2 = -2+sqr(5)

tan(x1) = tan(x1+p*pi) = -2-sqr(5), hvor p er hel
hvoraf
x1 = tan^-1(-2-sqr(5)) = -1,33897
og
x1+1*pi = -1,33897+pi = 1,80262

og

tan(x2) = tan(x2+p*pi) = -2+sqr(5), hvor p er hel
hvoraf
x2 = tan^-1(-2+sqr(5)) = 0,231824
og
x3 = x2+1*pi = 0,231824+pi = 3,37342

konklusion:
x € {0.231824;1.80262;3.37342}


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2007 af mathon

fuldstændiggørelse:

tan(x1) = tan(x1+p*pi) = -2-sqr(5), hvor p er hel
hvoraf
x1 = tan^-1(-2-sqr(5)) = -1,33897
og
x2 = x1+1*pi = -1,33897+pi = 1,80262
x3 = x1+2*pi = -1,33897+2pi = 4,94421, som manglede i #2

og

tan(x4) = tan(x4+p*pi) = -2+sqr(5), hvor p er hel
hvoraf
x4 = tan^-1(-2+sqr(5)) = 0,231824
og
x5 = x4+1*pi = 0,231824+pi = 3,37342

konklusion:
x € {0.231824;1.80262;3.37342;4.94421}

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2007 af mathon

...alternativt

tan(2x) = tan(2(xo+delta_x) = tan(2xo+p*pi), p € Z, da tangens er periodisk med perioden pi.

tan(2xo+2*delta_x) = tan(2xo+p*pi), dvs.

2*delta_x = p*pi

delta_x = p*(pi/2)

tan(2xo) = 0,5

2xo = tan^-1(0,5) = 0.463648
xo = 0.463648/2 = 0.231824

løsninger i intervallet [0;2pi[
x = xo + p*(pi/2) for p € {0,1,2,3}

x = 0.231824+{0,1,2,3}*(pi/2) = {0.231824;1.80262;3.37342;4.94421}

Skriv et svar til: fatter hat (isolering af x i interval)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.