Matematik
Hjælp
29. november 2007 af
MissHoney (Slettet)
Hej alle sammen.
R der nogle af jer som ved hvordan man bestemmer en ligning for en cirkel når man kun kender de punkter som skærer akserne? Altså fx. (5,0) (0,4) (-3,0)
udfra de punkter skal jeg bestemme cirkelns ligning,men aner ikke hvordan. R der nogle som kan hjælpe?
R der nogle af jer som ved hvordan man bestemmer en ligning for en cirkel når man kun kender de punkter som skærer akserne? Altså fx. (5,0) (0,4) (-3,0)
udfra de punkter skal jeg bestemme cirkelns ligning,men aner ikke hvordan. R der nogle som kan hjælpe?
Svar #1
29. november 2007 af peter lind
Ligningen for en cirkel er
(x-x0)^2+(y-y0)^2 = r^2
Sæt værdierne for punkterne ind i ligningen. For det første punkt sæt x=5 og y=0
Gør du dette for alle 3 punkter får du 3 ligninger med de 3 ubekendte x0, y0, r. Disse ligninger må du så løse.
(x-x0)^2+(y-y0)^2 = r^2
Sæt værdierne for punkterne ind i ligningen. For det første punkt sæt x=5 og y=0
Gør du dette for alle 3 punkter får du 3 ligninger med de 3 ubekendte x0, y0, r. Disse ligninger må du så løse.
Svar #2
29. november 2007 af mathon
opfølgning:
(x-c1)^2+(y-c2)^2 = r^2
x^2-2c1*x+c1^2+y^2-2c2*y+c2^2=r^2
og
dermed
5^2-2c1*5+c1^2+0^2-2c2*0+c2^2=r^2 eller c1^2-10c1+c2^2+25=r^2
0^2-2c1*0+c1^2+4^2-2c2*4+c2^2=r^2 eller c1^2+c2^2-8c2+16=r^2
(-3)^2-2c1*(-3)+c1^2+0^2-2c2*0+c2^2=r^2 eller c1^2+6c1+c2^2+9=r^2
resume:
I: ..c1^2-10c1+c2^2+25 = r^2
II: .c1^2+c2^2-8c2+16 = r^2
III: c1^2+6c1+c2^2+9 = r^2
tre ligninger med tre ubekendte af 1. grad i c1, c2 og r........
(x-c1)^2+(y-c2)^2 = r^2
x^2-2c1*x+c1^2+y^2-2c2*y+c2^2=r^2
og
dermed
5^2-2c1*5+c1^2+0^2-2c2*0+c2^2=r^2 eller c1^2-10c1+c2^2+25=r^2
0^2-2c1*0+c1^2+4^2-2c2*4+c2^2=r^2 eller c1^2+c2^2-8c2+16=r^2
(-3)^2-2c1*(-3)+c1^2+0^2-2c2*0+c2^2=r^2 eller c1^2+6c1+c2^2+9=r^2
resume:
I: ..c1^2-10c1+c2^2+25 = r^2
II: .c1^2+c2^2-8c2+16 = r^2
III: c1^2+6c1+c2^2+9 = r^2
tre ligninger med tre ubekendte af 1. grad i c1, c2 og r........
Skriv et svar til: Hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
