Matematik

Plutonium Omsættes

29. november 2007 af Linex1 (Slettet)
En model for henfaldet af det radioaktive stof plutonium, der opbygges i atomkraftværker, er:

f(t)= 1000*0.9178^t

t, tid i 1000 år, f(t) massen i gram

- Angiv en forskfrift for den hastighed, hvormed plutonium omsættes.

- Hvor mange gram plutonium pr. 1000 år omsættes i begyndelsen og efter 20000 år?


Nogle der ved hvordan man løser de opgaver.?

(:

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2007 af bjering (Slettet)

Hastigheder findes ved at differentiere med tiden. Når man differentiere finder man kurvens tangenthældninger, som er et slags mål for hvor hurtigt kurven vokser. Så du skal altså angive forskriften for df(t)/dt

Den anden opgave løser du ved at sætte ind. Til tiden t=0, er der 1000 g. Når t=1 er der gået 1000 år. Omsætningen de første 1000 år er derfor f(0)-f(1). Tilsvarende findes ved 20.000 år som f(20)-f(21).

Svar #2
29. november 2007 af Linex1 (Slettet)

Differentiere med tiden?

Jeg har differentieret f(t) og får -85.7758*0.9178^t, det kan vel ikke være rigtigt.?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2007 af mathon

f'(t) = 1000*ln(0.9178)*0.9178^t


f'(t) = -85,7758*0.9178^t - så det er rigtig nok! - om end på lommeregner ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2007 af mathon

omsætningshastigheden = |f'(t)| = 85,7758*0.9178^t

Skriv et svar til: Plutonium Omsættes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.