Matematik
Lineær algebra
01. december 2007 af
tumle (Slettet)
Hej med jer,
Jeg skal lave følgende, og jeg vil lige hører om det jeg er kommet frem til er brugbart.
OPGAVEN:
Se http://www.math.ku.dk/kurser/2007-08/blok2/linalg/AFLEVERINGSOPGAVER/opgave3.pdf
Hvor i skal kigge på 3.1 a-b.
MIN LØSNING:
Min hypotese: Vi ser at Det(F_1)=Det(F_2)=-1 og Det(F_3)=Det(F_4)=1 og dette system vil fortsætte.
Mit argument: For at argumentere for min hypotese kan vi når n=1 bruge definitionen direkte og dermed får vi:
det(F_1)=det(-1)=-1
Dernæst kan vi bruge kofaktormetoden til at udregne n=2 og der får vi:
det(F_2)=(-1)(-1)^{1+2}(-1)=-1
Nu vil jeg argumenterer for min hypotese ved at bestemme den for n=n:
Det(F_n)=
(-1)(-1)^{1+n}det(F_{n-1})=
(-1)(-1)(-1)^n det(F_{n-1})=
(-1)^n det(F_{n-1})
Dernæst vil jeg vise at når n stiger med én, altså når vi har (n+1), så giver det samme fortegn. vi får dermed:
det(F_n)=
(-1)(-1)^{1+n+1} det(F_{n+1-1})=
(-1)(-1)^2(-1)^n det(F_n)=
(-1)(-1)^n det(F_n)
Her ser vi at når n=n giver det(F_{n-1}) et fortegn, og når n=n+1 giver det(F_n) modsat fortegn, men da vi har ganget (-1) foran udtrykket når n=n+1 ser vi at de to giver samme fortegn.
Er der nogle som gider at give lidt kommentar på det jeg har lavet og se om det er brugbart til opgaveløsningen.
Jeg skal lave følgende, og jeg vil lige hører om det jeg er kommet frem til er brugbart.
OPGAVEN:
Se http://www.math.ku.dk/kurser/2007-08/blok2/linalg/AFLEVERINGSOPGAVER/opgave3.pdf
Hvor i skal kigge på 3.1 a-b.
MIN LØSNING:
Min hypotese: Vi ser at Det(F_1)=Det(F_2)=-1 og Det(F_3)=Det(F_4)=1 og dette system vil fortsætte.
Mit argument: For at argumentere for min hypotese kan vi når n=1 bruge definitionen direkte og dermed får vi:
det(F_1)=det(-1)=-1
Dernæst kan vi bruge kofaktormetoden til at udregne n=2 og der får vi:
det(F_2)=(-1)(-1)^{1+2}(-1)=-1
Nu vil jeg argumenterer for min hypotese ved at bestemme den for n=n:
Det(F_n)=
(-1)(-1)^{1+n}det(F_{n-1})=
(-1)(-1)(-1)^n det(F_{n-1})=
(-1)^n det(F_{n-1})
Dernæst vil jeg vise at når n stiger med én, altså når vi har (n+1), så giver det samme fortegn. vi får dermed:
det(F_n)=
(-1)(-1)^{1+n+1} det(F_{n+1-1})=
(-1)(-1)^2(-1)^n det(F_n)=
(-1)(-1)^n det(F_n)
Her ser vi at når n=n giver det(F_{n-1}) et fortegn, og når n=n+1 giver det(F_n) modsat fortegn, men da vi har ganget (-1) foran udtrykket når n=n+1 ser vi at de to giver samme fortegn.
Er der nogle som gider at give lidt kommentar på det jeg har lavet og se om det er brugbart til opgaveløsningen.
Svar #1
01. december 2007 af peter lind
Jeg synes dine ideer er helt rigtig; men formuleringen er ikke helt så heldig. Du skal snarere se på at når n er lige er (-1)^n = 1, hvorfor det{F_n} har samme fortegn som det{F_n-1} og hvis n er ulige vil determinanterne have modsat fortegn, eller sagt med andre ord determinanterne skifter fortegn hver anden gang.
Svar #2
01. december 2007 af tumle (Slettet)
Mange tak for dit svar, jeg vil prøve at arbejde lidt med det sproglige, ud fra de indput du har givet mig. Mange tak.
Mange venlige hilsner
Rasmus
Mange venlige hilsner
Rasmus
Skriv et svar til: Lineær algebra
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
