Fysik

vektorfunktion og parameterfremstilling

06. december 2007 af linee-piigen (Slettet)
Hej alle
nogen der kan hjælpe mig, i et eksempel står der:
En sten kastes vandret ud fra et 45 meter højt tårn, med begyndelsesfart 10 m/s, og tyngdeaccelerationen er 10 m/S^2 og der ses bort fra luftmodstand.
Måles tiden i sekunder kan bevægelsen med tilnærmelse beskrives ved parameter fremstillingen:
r-->(t)= (10 t og 45-5t^2) altså er x(t)=10t og y(t)=45-5t^2, nogen der kan fortælle mig hvorfor bevægelsen bliver beskrevet sådan, hvor kommer de 5 fra??

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2007 af peter lind

Det er fra formlen for det skrå kast. I lodret rening er hastigheden til tiden t=0 , hvorfor y = y0-½gt^2 = 45-5t^2
I vandret retning er det blot en jævn bevægelse.

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2007 af JDS (Slettet)

Hej

Jeg mener nok at formlen siger:

y = -1/2 * g * t^2 + v0 * t + y0

Dine vaerdier er:
g = 10 m/s^2
v0 = starthastigheden = 0 m/s
y0 = startstedet i y-retningen = 45m


Hvis vi saetter vaerdierne ind i formlen:

y = -1/2 * 10 * t^2 + 0 * t + 45 <=>

y = -1/2 * 10 * t^2 + 45 <=>

y = -5 * t^2 + 45

y = 45 - 5 * t^2

Det er derfor du faar de 5 i formlen!

Jeg vil tro at bevaegelsen bliver beskrevet saaledes fordi du her har x og y (vandret og lodret retning) beskrevet som funktion af tiden. Du kan derfor evt. finde punktet hvor stenen befinder sig til et bestemt tidspunkt ved at indsaette t i din parameterfremstilling.
Eller du kan tegne hele banekurven!



Tror det var det :)




Svar #3
06. december 2007 af linee-piigen (Slettet)

Altså den formel i nævner, er det den der svarer til s = ½*a*t^2+v0*t+s0 ? for så tror jeg jeg er med, men det er da ikke formlen for skråt kast som der står i første svar?

Svar #4
06. december 2007 af linee-piigen (Slettet)

og min start hastighed er da 10m/s og ikke 0.. ?

Svar #5
06. december 2007 af linee-piigen (Slettet)

eller det er måske de 10m/s der kun gælder hen af x-aksen, og derfor er de 0 ned af y-aksen? :)

Svar #6
06. december 2007 af linee-piigen (Slettet)

Og vil os rigtig gerne have hvis i kan komme med noget godt jeg kan skrive til, hvorfor x(t)=10t ? indtil videre har jeg skrevet at det er fordi at de 10m/s er den eneste bevægelse der bliver udført langs x-aksen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2007 af JDS (Slettet)

Hej

Det lyder som om du har forstaaet det! Du har fuldstaendigt ret i det du skriver...

jeg tror at "s" i den formel du naevner staar for sted, og den gaelder altsaa kun for y-retningen (ned).

Som du selv skriver saa er den vandrette hastighed (langs x) lig med 10m/s mens den lodrette starthastighed (langs y) er 0m/s. Da stenen bliver kastet lige ud fra taarnet, og altsaa kun faar fart paa i vandret retning! Derfor er starthastighed altsaa 0m/s i den ene ligning (y), mens den er 10m/s i den anden ligning(x)!

Hvorfor x(t)=10t er meget simpelt!
Ligningen for stedet i x-retningen lyder:

x = v0 × cos(a) × t

v0 = starthastigheden = 10m/s
a = elevationsvinklen = 0grader (da vi kaster lige ud fra taarnet)

Vi indsaetter vaerdierne i ligningen:

x = 10 × cos(0) × t = 10 × 1 × t = 10t (altsaa det du fik)


Formlen i det foerste svar er en simplificeret version af den ligning du og jeg ogsaa omtaler.

Dette link omtaler formlerne:
http://www1999215.thinkquest.dk/teori/bev/kast.html


Yep! :)


Skriv et svar til: vektorfunktion og parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.