Biologi
fedt
09. december 2007 af
divadua (Slettet)
Hvorfor kan flerumættede fedtsyrer sænke kolesterol niveauet i kroppen?
Svar #1
09. december 2007 af apandersen (Slettet)
Det er jo en længere diskussion. For det første er det faktisk ikke mængden af cholesterol der sænkes. Mængden af cholesterol i kroppen vil altid være nogenlunde konstant. Der er den mængde der skal bruges.
Det man taler om, når man taler om at sænke cholesterol-tallet, er at ændre ved transporten af cholesterol rundt om i kroppen.
Sagen er, at cholesterol transporteres af de såkaldte lipoproteiner. Der findes generelt 3 slags:
VLDL = Very Low Density Lipoprotein (Transport ud til fedtvæv)
LDL = Low Density Lipoprotein (Transport fra fedtvæv ud i resten af vævene)
HDL = High Density Lipoprotein (En slags oprydnings-lipoprotein)
Disse lipoproteiner er en stor blanding af forskellige fedtstoffer, heriblandt phospholipider, triglycerider og cholesterol. Og sagen er, at en stor mængde LDL-cholesterol (LDL indeholdende bl.a. cholesterol) har en tendens til at føre til blodpropper og lign. HDL-cholesterol har derimod en tendens til at formindske chancen for blodpropper. Derfor er det bedst at man har meget HDL (Godt cholesterol) og lidt LDL (Dårlig cholesterol).
Når man taler om cholesterol-tallet, er det faktisk et slags mål for hvor meget LDL og HDL der er. Jo mere HDL, jo lavere cholesterol-tal og omvendt med LDL.
Sagens kerne er så at man har fundet ud af at en kost der indeholder forholdvis meget flerumættede fedtsyrer fører til større dannelse af HDL, mens en kost der indeholder forholdsvist mange mættede fedtsyrer fører til større dannelse af LDL. Derfor kan flerumættede fedtsyrer sænke cholesterol niveaet i kroppen. En anden god faktor er motion.
Det man taler om, når man taler om at sænke cholesterol-tallet, er at ændre ved transporten af cholesterol rundt om i kroppen.
Sagen er, at cholesterol transporteres af de såkaldte lipoproteiner. Der findes generelt 3 slags:
VLDL = Very Low Density Lipoprotein (Transport ud til fedtvæv)
LDL = Low Density Lipoprotein (Transport fra fedtvæv ud i resten af vævene)
HDL = High Density Lipoprotein (En slags oprydnings-lipoprotein)
Disse lipoproteiner er en stor blanding af forskellige fedtstoffer, heriblandt phospholipider, triglycerider og cholesterol. Og sagen er, at en stor mængde LDL-cholesterol (LDL indeholdende bl.a. cholesterol) har en tendens til at føre til blodpropper og lign. HDL-cholesterol har derimod en tendens til at formindske chancen for blodpropper. Derfor er det bedst at man har meget HDL (Godt cholesterol) og lidt LDL (Dårlig cholesterol).
Når man taler om cholesterol-tallet, er det faktisk et slags mål for hvor meget LDL og HDL der er. Jo mere HDL, jo lavere cholesterol-tal og omvendt med LDL.
Sagens kerne er så at man har fundet ud af at en kost der indeholder forholdvis meget flerumættede fedtsyrer fører til større dannelse af HDL, mens en kost der indeholder forholdsvist mange mættede fedtsyrer fører til større dannelse af LDL. Derfor kan flerumættede fedtsyrer sænke cholesterol niveaet i kroppen. En anden god faktor er motion.
Skriv et svar til: fedt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
