Biologi
Vitalkapacitet
10. december 2007 af
Glisa (Slettet)
Hej
Kan man træne sin vitalkapacitet?
Kan man træne sin vitalkapacitet?
Svar #1
10. december 2007 af M_Malling (Slettet)
Jeg mener den er ret fastlagt på ca. en halv liter. i hvile. man kan træne så ens rytme bliver lavere og sådan, men volumenet er vist fastlagt.
Svar #2
10. december 2007 af M_Malling (Slettet)
Jeg er vist kommet til at blande det sammen med åndedrætsdybden. men mener stadig ikke man kan træne sin vitalkapacitet. den er fastlagt af lungernes volumen. ved en udblæsning vil man på et tidspunkt ikke kunne presse brystkassen mere sammen hvilket skaber en restvolumen som ikke kan måles men som ligger fast.
Svar #3
12. december 2007 af stud.med (Slettet)
Restvolumen (residualvolumen - RV) kan nu godt måles via fortyndingsmetoden via fx helium der ikke optages over alveolerne og ikke findes i atmosfærisk luft. Du måler He-koncentrationen samt volumen af luften i en pose med helium, ber patienten om at ånde maximum ud for derefter at trække vejret gennem posen et par gange for igen derefter at puste ud så hårdt som muligt til der kun er residualvolumen tilbage i lungerne.
Du kan nu udregne RV via:
Volumen pose (V1) * Concentration He før (C1) = Conc.He efter (C2) * (Volumen pose (V1) + RV).
Dette kan igen omskrives til:
RV = (V1 * (C1-C2)) / C2 og du kan derved udregne RV...respirationsfysiologi at its best :)
Men til hovedspørgsmålet, så nej, den kan ikke forøges ved træning.
Du kan nu udregne RV via:
Volumen pose (V1) * Concentration He før (C1) = Conc.He efter (C2) * (Volumen pose (V1) + RV).
Dette kan igen omskrives til:
RV = (V1 * (C1-C2)) / C2 og du kan derved udregne RV...respirationsfysiologi at its best :)
Men til hovedspørgsmålet, så nej, den kan ikke forøges ved træning.
Skriv et svar til: Vitalkapacitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
