Latin
fælles for de infinitive former på latin
16. december 2007 af
Lisa02 (Slettet)
Fælles for de infinitive former på latin er, at de ALLE har endelsen: RE
UNDSTAGE: Esse (at være)
har jeg ret?
UNDSTAGE: Esse (at være)
har jeg ret?
Svar #1
16. december 2007 af jönsson (Slettet)
Ja, det er rigtigt.
Dog er der gruppen af deponente verber, dvs. verber som kun findes i passiv, selv om de har en aktiv betydning. De ender på -ri eller -i.
1.,2. og 4. konjugation ender på -ri, fx. vereor(=jeg frygter, der i inf. er: vereri
3. konjugation har -i, fx. utor(=jeg bruger), der i inf. er uti.
Du kan evt. se under deponente verber i grammatikken.
Mvh.
Jönsson
Dog er der gruppen af deponente verber, dvs. verber som kun findes i passiv, selv om de har en aktiv betydning. De ender på -ri eller -i.
1.,2. og 4. konjugation ender på -ri, fx. vereor(=jeg frygter, der i inf. er: vereri
3. konjugation har -i, fx. utor(=jeg bruger), der i inf. er uti.
Du kan evt. se under deponente verber i grammatikken.
Mvh.
Jönsson
Svar #3
19. december 2007 af meow (Slettet)
Faktisk er der mange slags infinitiver: præsens infinitiv (ex. videre), passiv infinitiv (videri), perfektum infinitiv aktiv (vidisse), perfektum infinitiv passiv (visus,-a,-um esse), futurum infinitiv (visurus,-a,-um esse)
Svar #4
19. december 2007 af NuclearWarhead (Slettet)
Endvidere er der få verber der har infinitivendelse på -le (velle, nolle).
Den oprindelige konsonant i infinitiven har været *-s-, og det intervokaliske s er siden blevet til r via z (rhotacisme).
Den oprindelige konsonant i infinitiven har været *-s-, og det intervokaliske s er siden blevet til r via z (rhotacisme).
Skriv et svar til: fælles for de infinitive former på latin
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
