Fysik

En bus der bremser !!

18. december 2007 af infinite (Slettet)
Lad os sige vi en en bybus ville kunne spares meget brændstof, hvis bremseenergien kunne lagres i et svinghjul og genanvendes, når bussen starter igen. Vi tænker os at en bus på 8000kg bremser ved at overføre sin kinetiske energi til et svinghjul. Hjulet er ringformet med middelradius 0,50m og masse 200kg.

Udregn først bussens translatoriske kinetiske energi ved farten 60km/h

Udregn nu svinghjulets vinkelhastighed efter en opbremsning hvor 80% af energien omsættes til rotationsenergi.

Bestem accelerationen af et punkt på svinghjulets periferi. Hvad mon der sker hvis bussen drejer omkring et hjørne eller køre over en bakketop?
Hvad mon der sker, hvis svinghjulet går i stykkr?.

HJÆLP :D

Svar #1
18. december 2007 af infinite (Slettet)

har fået føreste opgave vha
Etrans = ½m*v^2
men går lidt i stå bagefter

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2007 af silverbabe (Slettet)

jeg aner ikke hvordan man regner på det, men jeg ved at der bliver brugt et sådant system på busser i udlandet

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2007 af Danielras (Slettet)

Du ved at rotationsenergien er:

Erot = 0,5 * I * omega^2

Find inertimomentet af dit svinghjul og sæt:

0,5 * I * omega^2 = 0,8 * Etrans

Og isoler omega.

Svar #4
19. december 2007 af infinite (Slettet)

jep det gir mening (=

Svar #5
19. december 2007 af infinite (Slettet)

nogen der har nogen anelse om andre punkter ? ang.
accelerationen på perifirien
? :P

Skriv et svar til: En bus der bremser !!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.