Kemi

syrestyrke

27. december 2007 af omallycat (Slettet)
Hvad er afgørende for hvor stærk en syre er?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2007 af Mester_Bean (Slettet)

Hvor god syren er til at afgive en proton

Svar #2
27. december 2007 af omallycat (Slettet)

okay, og hvordan kan man se på den om den er god til at afgive protoner?

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. december 2007 af Mester_Bean (Slettet)

Ved at se på syrens ligevægtskonstant/styrkekonstant eller styrkeeksponent

Svar #4
27. december 2007 af omallycat (Slettet)

så hvis man kender deres pKa så er den med højest pKa også den stærkeste syre?

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2007 af mathon

syren med største Ka er den stærkeste

syren med mindste pKa er den stærkeste,
da

pKa = -log(Ka)

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. december 2007 af mathon

du har tangeret emnet før
se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=366679

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. december 2007 af mathon

stærk syre i oversigt:

H-Cl her er Cl ret elektronegativt - noget mere end H, hvorfor Cl trækker det fælles elektronpar længere over mod sig end H-atomet gør. H-Cl molekylet er således en dipol med den positive pol ved H-atomet.

Vandmolekyler - som også er dipoler - kan så -uden større energiforbrug - med deres negative pol - ved O'et - trække de delvis ioniserede H-atomer over på O-atomet som både har et lone-pair og en negativ og tiltrækkende ladning. Herved dannes let H3O+_ioner.


oxygenholdige syrer indeholder ofte -OH_grupper bundet til et grundstof-atom eller molekyl-gruppe
G-O-H

1) hvis G er stærkt elektronegativt, trækkes O'ets elektroner over mod G'et, som så trækker ekstra meget i det fælles elektronpar med H'et, da O er det næstmest elektronegative grundstof. H'et bliver således en stærk positiv dipol, som ikke er særligt energistærkt bundet til O'et. G-O-H'ets svage sted bliver således O-H, hvorfor en hydron let afgives.

2) hvis G kun er svagt elektronegativt, trækker O'et G'ets elektroner over mod sig samtidig med, at det holder godt fast i det fælles elektronpar med H'et. Det energimæssig svageste sted i G-O-H_gruppen bliver så mellem G og O. G-O-H afleverer derfor særdeles let en OH-gruppe til H2O-molekylerne, når disse vender deres positive pol hen mod G-O-H.


Det helt afgørende er således G'ets elektronegativitet.

Generelt danner grundstoffer til VENSTRE og OPPE i det periodiske system baser fx LiOH, NaOH, KOH, Ca(OH)2

Generelt danner grundstoffer til HØJRE og OPPE i det periodiske system syrer HCl, NO2-OH (=HNO3), SO2(OH)2 (=H2SO4), ClO3-OH (=HClO4), PO(OH)3 (=H3PO4)

Skriv et svar til: syrestyrke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.