Fysik
Dosishastighed
02. januar 2008 af
DeutscherDäne (Slettet)
Ud af afstandskvadratformlen kan man udlede følgende:
I = I,*r,/r
hvor I er intensiteten Watt/meter^2 og r er radius
Hvilken sammenhæng er der mellem dosishastigheden og intensiteten.
--------------------------------------------------------
Ifølge databogen er dosishastigheden for Risø-gammakilden 0,84 mikroGy pr. time pr. kBq, når man opholder sig i afstanden 1 cm. Risø-kilden havde en aktivitet på 370 kBq ved produktionstidspunktet.
Jeg finder modtaget dosis D ved at gange dosishastigheden med ?t og aktivitet. Bemærk at det er den modtaget dosis ved afstanden 1 cm fra kilden:
D = dosishastigheden ? A ? ?t
D = 0,84 Gy ? t^-1 ? kBq^-1 ? 10^-6 ? 370 kBq?1,5t = 4,662?10-4 Gy
kvalitetsfaktoren for gammastråling er 1.
H = D ? Q
H = 4,662 ? 10-4 Gy ? 1 Sv/Gy
H = 4,662 ? 10-4 Sv
dosisækvivalensen H var ved afstanden:
r1 = 1 cm
Jeg skønner at gruppemedlemmerne i gennemsnit har opholdt sig i en afstand på omkring 20 cm.
r = 20 cm
Jeg indsætter de kendte værdier H, r1 og r for at finde H til afstanden 20 cm.
I = 4,662?10-4 Sv*(1cm)^2/(20cm)^2 = 1,1655?10-6 Sv
-------------------------------------------------------
Men er mine udregninger rigtige og hvordan retfærdiggøre jeg dem i så fald?
I = I,*r,/r
hvor I er intensiteten Watt/meter^2 og r er radius
Hvilken sammenhæng er der mellem dosishastigheden og intensiteten.
--------------------------------------------------------
Ifølge databogen er dosishastigheden for Risø-gammakilden 0,84 mikroGy pr. time pr. kBq, når man opholder sig i afstanden 1 cm. Risø-kilden havde en aktivitet på 370 kBq ved produktionstidspunktet.
Jeg finder modtaget dosis D ved at gange dosishastigheden med ?t og aktivitet. Bemærk at det er den modtaget dosis ved afstanden 1 cm fra kilden:
D = dosishastigheden ? A ? ?t
D = 0,84 Gy ? t^-1 ? kBq^-1 ? 10^-6 ? 370 kBq?1,5t = 4,662?10-4 Gy
kvalitetsfaktoren for gammastråling er 1.
H = D ? Q
H = 4,662 ? 10-4 Gy ? 1 Sv/Gy
H = 4,662 ? 10-4 Sv
dosisækvivalensen H var ved afstanden:
r1 = 1 cm
Jeg skønner at gruppemedlemmerne i gennemsnit har opholdt sig i en afstand på omkring 20 cm.
r = 20 cm
Jeg indsætter de kendte værdier H, r1 og r for at finde H til afstanden 20 cm.
I = 4,662?10-4 Sv*(1cm)^2/(20cm)^2 = 1,1655?10-6 Sv
-------------------------------------------------------
Men er mine udregninger rigtige og hvordan retfærdiggøre jeg dem i så fald?
Skriv et svar til: Dosishastighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
