Biologi
blodkredsløb
06. januar 2008 af
chiqqa (Slettet)
hey alle sammen =)
sidder her og skriver min bio opgave, men ved ikke rigtig, hvordan jeg skal komme omkring følgende, håber i kan hjæpe mig:
Redegør for blodkredsløbets betydning for levering af ilt til muskler under arbejde??
på forhånd TAK :)
sidder her og skriver min bio opgave, men ved ikke rigtig, hvordan jeg skal komme omkring følgende, håber i kan hjæpe mig:
Redegør for blodkredsløbets betydning for levering af ilt til muskler under arbejde??
på forhånd TAK :)
Svar #1
06. januar 2008 af Sherwood (Slettet)
Din biologiopgave. Men hvilket niveau?
Mit C-niveau gav mig da en smule viden, men hvis det her er på højere plan, kan du nok ikke bruge det til noget. Inden eksamen sidste år, lavede jeg mig et lille biologi-kompendium, hvor jeg skrev:
Blodkredsløbet består af fire hovedkomponenter: Lungerne, hjertet, blodet og blodkarnettet. Hjertet er pumpen i systemet. Det sørger for at pumpe blodet rundt så nyt ilt kan komme til og affaldsstofferne bliver udskilt. Når hjertemuskulaturen trækker sig sammen, pumper højre hjertekammer blod ud i det lille kredsløb mod lungerne via lungearterierne. I lungerne fyldes blodet med ilt og kuldioxiden udskilles. Blodet returneres så til hjertets venstre forkammer, hvorefter det kommer ned i venstre hjertekammer, som nu pumper blodet ud i det store kredsløb til organer og væv. Her optages ilten og kuldioxiden uskilles. De forskellige organer, som blodet passerer, kan også tilføre eller fraføre blodet andre stoffer. For eksempel tilfører tyndtarmen blodet med næringsstoffer fra kosten, nyrerne frafører urinstoffet og lignende stoffer fra blodet og hormonkirtler tilfører blodet med hormoner. Musklerne sender tillige også et hormonlignende stof ud i blodbanen.
Blodet strømmer konstant rundt i kroppen i et lukket kredsløb.
Ilten diffunderer af sig selv fra blodet og ind i cellerne, da iltindholdet her er lavt. I muskelceller sker transporten ekstra hurtigt, fordi de har et iltbindende stof, myoglobin.
Venøst blod = afiltet blod
Det svarer ikke nøjagtigt på dit spørgsmål men informere dog lidt om, hvordan blodkredsløbet fungere. Du må da så selv kunne svare på resten.
Det er jo nødvendigt at få tilført energi og næringsstoffer under arbejdet og på samme måde skal alle affaldsstofferne jo frigives. Og det sørger blodkredsløbet for.
Mit C-niveau gav mig da en smule viden, men hvis det her er på højere plan, kan du nok ikke bruge det til noget. Inden eksamen sidste år, lavede jeg mig et lille biologi-kompendium, hvor jeg skrev:
Blodkredsløbet består af fire hovedkomponenter: Lungerne, hjertet, blodet og blodkarnettet. Hjertet er pumpen i systemet. Det sørger for at pumpe blodet rundt så nyt ilt kan komme til og affaldsstofferne bliver udskilt. Når hjertemuskulaturen trækker sig sammen, pumper højre hjertekammer blod ud i det lille kredsløb mod lungerne via lungearterierne. I lungerne fyldes blodet med ilt og kuldioxiden udskilles. Blodet returneres så til hjertets venstre forkammer, hvorefter det kommer ned i venstre hjertekammer, som nu pumper blodet ud i det store kredsløb til organer og væv. Her optages ilten og kuldioxiden uskilles. De forskellige organer, som blodet passerer, kan også tilføre eller fraføre blodet andre stoffer. For eksempel tilfører tyndtarmen blodet med næringsstoffer fra kosten, nyrerne frafører urinstoffet og lignende stoffer fra blodet og hormonkirtler tilfører blodet med hormoner. Musklerne sender tillige også et hormonlignende stof ud i blodbanen.
Blodet strømmer konstant rundt i kroppen i et lukket kredsløb.
Ilten diffunderer af sig selv fra blodet og ind i cellerne, da iltindholdet her er lavt. I muskelceller sker transporten ekstra hurtigt, fordi de har et iltbindende stof, myoglobin.
Venøst blod = afiltet blod
Det svarer ikke nøjagtigt på dit spørgsmål men informere dog lidt om, hvordan blodkredsløbet fungere. Du må da så selv kunne svare på resten.
Det er jo nødvendigt at få tilført energi og næringsstoffer under arbejdet og på samme måde skal alle affaldsstofferne jo frigives. Og det sørger blodkredsløbet for.
Svar #3
07. januar 2008 af Stenalt (Slettet)
"Venøst blod = afiltet blod" er ikke helt rigtigt... Det blod der kommer fra lungerne mod venstre atrie er venøst men selvfølgelig iltet...
Skriv et svar til: blodkredsløb
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
