Fysik
Haster: Stenkast!
18. januar 2008 af
aisha_123 (Slettet)
Hey
Er der en, der lige kan finde ud af denne opgave??
En sten, som kastes med farten 19 m/s, nr op i 14 m hjde.
1) Hvor stor fart den i denne højde?
Er der en, der lige kan finde ud af denne opgave??
En sten, som kastes med farten 19 m/s, nr op i 14 m hjde.
1) Hvor stor fart den i denne højde?
Svar #1
18. januar 2008 af Peden (Slettet)
1) Hvis der spørges til farten i toppunktet så er svaret 0.
Svar #2
18. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)
Hmm. Hvis der er tale om en fuldstændig lodret bevægelse, burde toppunktet på stenens stedfunktion være ca. 18.4m.
I det følgende går jeg ud fra, at der er tale om en fuldstændig lodret bevægelse. Kigger vi på Newtons love, er den eneste kraft der virker på stenen tyngdekraften, som er -g, idet vi vælger vores orientering opad. Accelerationen som funktion af tiden er da:
a(t) = -g
Dette kan integreres med hensyn til tiden t. Derved fås hastighedsfunktionen:
v(t) = -g*t + v0 (hvor v0 er starthastigheden = 19m/s)
Hvis vi igen integrerer med hensyn til tiden fås stedfunktionen s(t):
s(t) = -½*g*t² + v0*t + s0 (hvor s0 er startpositionen = 0m)
Indsæt 14m og 19m/s i denne ligning i stedet for henholdsvis s(t) og v0, og isoler tiden t.
Indsæt nu denne tid i hastighedsfunktionen v(t), hvorved du finder stenens hastighed i 14m's højde.
I det følgende går jeg ud fra, at der er tale om en fuldstændig lodret bevægelse. Kigger vi på Newtons love, er den eneste kraft der virker på stenen tyngdekraften, som er -g, idet vi vælger vores orientering opad. Accelerationen som funktion af tiden er da:
a(t) = -g
Dette kan integreres med hensyn til tiden t. Derved fås hastighedsfunktionen:
v(t) = -g*t + v0 (hvor v0 er starthastigheden = 19m/s)
Hvis vi igen integrerer med hensyn til tiden fås stedfunktionen s(t):
s(t) = -½*g*t² + v0*t + s0 (hvor s0 er startpositionen = 0m)
Indsæt 14m og 19m/s i denne ligning i stedet for henholdsvis s(t) og v0, og isoler tiden t.
Indsæt nu denne tid i hastighedsfunktionen v(t), hvorved du finder stenens hastighed i 14m's højde.
Skriv et svar til: Haster: Stenkast!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
