Fysik
idealgas
05. august 2004 af
TP (Slettet)
Adskiller idealgasser sig fra alm. gasser, og hvis de gør - på hvilken måde adskiller de sig så?
Svar #1
05. august 2004 af Dominik Hasek (Slettet)
Du skal lige huske på, at ingen gasser er ideale (kun tilnærmelsesvis!).
Jeg ved såmænd ikke, om man kan sige at de decideret adskiller sig fra andre gasser, men der er jo blot følgende sammenhæng mellem deres tryk, volumen, stofmængde og temperatur:
p*V = n*R*T,
hvor R er en naturkonstant (kaldet gaskonstanten - meget opfindsomt!) med værdien
R = 0,0831 L*bar/(mol*K).
Jeg ved såmænd ikke, om man kan sige at de decideret adskiller sig fra andre gasser, men der er jo blot følgende sammenhæng mellem deres tryk, volumen, stofmængde og temperatur:
p*V = n*R*T,
hvor R er en naturkonstant (kaldet gaskonstanten - meget opfindsomt!) med værdien
R = 0,0831 L*bar/(mol*K).
Svar #2
05. august 2004 af KemiKasper (Slettet)
Som sagt findes der ikke molekyler der 'helt' opfylder idealgasloven (men tilnærmelsesvist!), helium er den mest ideelle gas - og et molekyle som vand kan slet ikke karakteriseres som værende ideelt.
Der er to problemer ved tilstandsligningen: Idealgas-modellen tar ikke højre for at molekylerne påvirker hinanden og at molekylerne har et vist rumfang (så vidt jeg husker...). Til at kompensere for dette findes en modificeret udgave kaldet 'realgas-loven' eller Van der Waal's tilstandsligning. I denne indgår de sædvanlige elementer fra idealgasloven (R,T,n,p,V) samt to Van der Waal'ske konstanter (a og b) der afhænger af den betragtede gas.
Der er to problemer ved tilstandsligningen: Idealgas-modellen tar ikke højre for at molekylerne påvirker hinanden og at molekylerne har et vist rumfang (så vidt jeg husker...). Til at kompensere for dette findes en modificeret udgave kaldet 'realgas-loven' eller Van der Waal's tilstandsligning. I denne indgår de sædvanlige elementer fra idealgasloven (R,T,n,p,V) samt to Van der Waal'ske konstanter (a og b) der afhænger af den betragtede gas.
Svar #3
05. august 2004 af Dominik Hasek (Slettet)
Du kan se Van der Waals' tilstandsligning på http://www.formel.dk/kemi/kemi-love/gaslove.htm#Van%20der%20Waals'%20tilstandsligning.
Skriv et svar til: idealgas
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
