Fysik

Lille opgave

10. august 2004 af HappyHelle (Slettet)
Har fysik aflevering for - har lavet opgaven meen synes ikke rigtig det kan passe - er der nogle søde mennesker der vil skimte igennem og fortælle om det jeg har lavet er iorden?

En juletræsbelysning består af 15 serieforbundne pærer. Den tilsluttes lysnettet 220 volt og der går en strøm på 1,1 A. Hvor stor effekt afsættes i hver pære?
To af pærerne springer og derved afbrydes forbindelsen gennem kredsløbet. Ejeren skaffer forbindelse ved at putte sølvpapir ned i de to fatninger.
Hvor stort er spændingsfaldet over hver af de resterende pærer nu, og hvor stor effekt afsættes i dem? Har ejeren båret sig fornuftigt ad?

Samlet effekt : 220 V * 1,1 A = 242 W
Hver pære : 242 W/15 = 16,13 W

Spændingsfald : 220 V/ 13 = 14,66 V

samlet modstand: 220 / 1,1 = 200 Ω
modstand i hver enkelt: 200/15 = 13,33 Ω

spændingsfaldet over hver enkelt pære: 220 Ω/ 13,33 Ω = 16,50 V

Effekten i 1 pære: 16,5 V * 1,2 A = 19,80 W

Hvordan forklarer man så lige det sidste spørgsmål?

Svar #1
10. august 2004 af HappyHelle (Slettet)

Hmm så ik lige så pænt ud med de mærkelige tegn - men det er altså ohm tegnet der driller.. Håber det er til at finde ud af...

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. august 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Du skal jo give en begrundelse for, om det er fornuftigt for ejeren at sætte sølvpapir ned i fatningerne. Hvad mener du i grunden med 'forklarer'?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. august 2004 af Lurch (Slettet)

Nu er jeg ikke den største haj til el-lære, men forstår ikke helt dine beregninger.
Samlet effekt v. 15 pærere: 220V*1,1A=242W
Pr pære: 242W/15=16,1W

Samlet modstand v. 15 pærere: 220V/1,1A=200Ohm

Modstand pr. pære: 200Ohm/15=13,3Ohm

Spændingsfaldet over alle pærene er vel det samme? 220V ved 13 pærere. Strømstyrken ændres da der er mindre modstand nu

Modstand ved 13 pærere: 13,3Ohm*13=173,3Ohm

Effekt for 13 pærere:
P=U^2/R=220V^2/173,3Ohm=279,3W

Effekt pr. pære: 279,3W/13=21,5W

Ret mig endelig hvis jeg tager fejl.
Jeg er har ikke vildt meget styr på det her

Svar #4
11. august 2004 af HappyHelle (Slettet)

det jeg mener at det ikke er smart at proppe sølvpapir ned i men hvordan forklarer man det? for kan da se i mine udregninger at effekten før og efter ik passer med min overbevisning om at det ikke er smart med sølvpapir?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2009 af Momilla (Slettet)

Jeg har den helt samme opgave!! Og det er 230 V.. Men det er ligemeget :p.. Eller ikke helt ligemeget


Skriv et svar til: Lille opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.