Matematik
Omvendte, invertible, inverse
26. januar 2008 af
KajaWestergaard (Slettet)
Jeg kan ikke rigtig finde rundt i hvad:
omvendte/ikke omvendte (invertible/ikke invertible) funktioner
og
omvendte(inverse)funktioner til en andengradsfunktion..
I mit hoved er det, det samme :)
omvendte/ikke omvendte (invertible/ikke invertible) funktioner
og
omvendte(inverse)funktioner til en andengradsfunktion..
I mit hoved er det, det samme :)
Svar #1
27. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)
En funktion fungerer på den måde, at en x-værdi oversættes til en y-værdi. Der er ingen, der siger, at en anden x-værdi ikke kan lede til den samme y-værdi. F.eks. som med f(x)=x² som du selv er inde på, hvor de to forskellige x-værdier x=2 eller x=-2 fører til y-værdien f(x)=4.
En omvendt funktion går den modsatte vej, idet den tager en y-værdi og finder tilbage til den x-værdi, denne y-værdi stammer fra. Men i ovenstående eksempel kan man ikke afgøre, hvilken x-værdi f(x)=4 stammer fra, da svaret ikke er entydigt. Der er nemlig to mulige svar, x=2 eller x=-2. Man siger derfor at f ikke har en omvendt funktion, da den ikke er entydigt defineret - eller veldefineret som det også hedder på "matematisk".
En omvendt funktion går den modsatte vej, idet den tager en y-værdi og finder tilbage til den x-værdi, denne y-værdi stammer fra. Men i ovenstående eksempel kan man ikke afgøre, hvilken x-værdi f(x)=4 stammer fra, da svaret ikke er entydigt. Der er nemlig to mulige svar, x=2 eller x=-2. Man siger derfor at f ikke har en omvendt funktion, da den ikke er entydigt defineret - eller veldefineret som det også hedder på "matematisk".
Skriv et svar til: Omvendte, invertible, inverse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
