Fysik

Springvand

27. januar 2008 af Fr00gi (Slettet)
Opgaven lydeR:
"Hvert minut sender et springevand 26000 liter vand 170 meter op i luften."

Jeg har ingen problemer med at udregne effekten i springvandet som er ca. 720 kW. Men jeg ved ikke hvordan jeg skal udregne vandets fart på bunden og 100 m. i luften. Har prøvet ved brug af E=½mv^2 og E=mgh men synes ikke det passer. På forhånd tak for hjælpen!

Btw skal også udregne tværsnittet af vandsøjlen i bunden og der er jeg helt lost...

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Antag at summen af den kinetiske og potentielle energi er konstant.

Opskriv de to formler.

For h=0 haven kun kinetisk energi
For h=170 haves kun potentiel energi. Det er i denne situation, du kan beregne energien.

Tag udgangspunkt i en fast masse af vandet. Det er ligegyldigt om du anvender massen af vand pr min. pr sek og du bruger 1 kg eller om du regnes med symboler og blot skriver m kg.


Svar #2
27. januar 2008 af Fr00gi (Slettet)

Aha, ja nu passer det. Tak for hjælpen.
Ved du så hvordan man kan beregne tværsnittet af vandsøjlen i bunden??? Det må vel være noget med trykket at gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2008 af bboblzs (Slettet)

Læs eventuelt forummet igennem. Der er mange, der har haft problemer med den opgave. Svarede på et indlæg magen til det her sidst i efteråret.

Svar #4
29. januar 2008 af Fr00gi (Slettet)

Nåå kunne ikke finde ud af den men svaret er faktisk ret enkelt...

Først bruges formlen Fart X Tværsnit = Flow
Og i dette tilfælde kender jeg farten fra forige opgave og flowet som er 26000 Liter / min eller 26 m^3 / min

Eks på løsning:
(26 m^3/60 sek)/(57,8 m/s) = ca. 0,0075 m^2

Skriv et svar til: Springvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.