Fysik
ballistisk pendul
28. januar 2008 af
Pernille-2 (Slettet)
et projektil med massen 6 g rammer ind i en klods med massen 120g. klodsen hænger i 2 snore, hver med længden 1,5m projektilet borer sig fast i klodsen, og systemet af klods med projektil svinger ud, så den største vinkel med lodret bliver 40^grader.
*hvad var tilvæksten i potentiel energi for klods med projektil under udsvinget ?
*brug besvarelse af mekanisk energi til at beregne farten af klods med projektil, lige efter at klodsen blev ramt.
*brug besvarelse af bevægelsesmængde i vandret retning til at finde projektilets fart, lige før det ramte klodsen.
nogen der kan hjælpe, jeg er helt væk :_s
*hvad var tilvæksten i potentiel energi for klods med projektil under udsvinget ?
*brug besvarelse af mekanisk energi til at beregne farten af klods med projektil, lige efter at klodsen blev ramt.
*brug besvarelse af bevægelsesmængde i vandret retning til at finde projektilets fart, lige før det ramte klodsen.
nogen der kan hjælpe, jeg er helt væk :_s
Svar #1
29. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)
1)
Du kan bruge formlen Delta Epot = m*g*h.
m er massen af klodsen og projektilet.
g er tyngdeaccelerationen (9,82 m/(s^2))
h er højden af loddet. Du kan finde denne ved h = 1,5-1,5/cos(40)
2)
Du har formlen Emek = Epot + Ekin
Fra 1) kender vi klodsens potentielle energi, i klodsens maksimale højde. I den højde har klodsen ikke nogen kinetisk energi, så Emek = Epot, i den situation.
Lige efter klodsen blev ramt har klodsen ingen potentiel energi, så Emek = Ekin. Dermed kender du Ekin.
Til at beregne farten af klodsen bruges
Ekin = ½m*v^2
<=>
v = sqr(2*Ekin/m)
3)
Vi ved der er impulsbevarelse så

mprojektil er projektilets masse.
msamlet er klodsens og projektilets masse.
v er farten på klodsen og projektilet lige efter sammenstødet. Det er den du udregnede i 2).
Du kan bruge formlen Delta Epot = m*g*h.
m er massen af klodsen og projektilet.
g er tyngdeaccelerationen (9,82 m/(s^2))
h er højden af loddet. Du kan finde denne ved h = 1,5-1,5/cos(40)
2)
Du har formlen Emek = Epot + Ekin
Fra 1) kender vi klodsens potentielle energi, i klodsens maksimale højde. I den højde har klodsen ikke nogen kinetisk energi, så Emek = Epot, i den situation.
Lige efter klodsen blev ramt har klodsen ingen potentiel energi, så Emek = Ekin. Dermed kender du Ekin.
Til at beregne farten af klodsen bruges
Ekin = ½m*v^2
<=>
v = sqr(2*Ekin/m)
3)
Vi ved der er impulsbevarelse så
mprojektil er projektilets masse.
msamlet er klodsens og projektilets masse.
v er farten på klodsen og projektilet lige efter sammenstødet. Det er den du udregnede i 2).
Skriv et svar til: ballistisk pendul
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
