Fysik

opdrift

04. februar 2008 af yazahra (Slettet)
hey alle sammen :D
har brug for hjælpe til følgende opgave:

En tømmerflåde med et areal på 2,5 m2 er fremstillet af 10 cm tykke planker, som er bundet tæt sammen. plankerne har densiteten 547 kg/m3.

a) hvor stor er opdriften på tømmerflåden?

b) hvor dybt synker flåden ned i vandet?

håber i kan hjælpe
på forhånd TAK :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2008 af mathon

a)
når legemet flyder, er

opdriften lig med tyngden af legemet = tyngden af det fortrængte vand

Brugbart svar (2)

Svar #2
05. februar 2008 af mathon

tømmerflådens rumfang: højde*grundflade = (0,1 m)*(2,5 m^2) = 0,25 m^3

tømmerflådens masse: rumfang*densitet = (0,25 m^3)*(547 kg/m3) = 136,75 kg

tømmerflådens tyngde: masse*tyngdeacceleration = (136,75 kg)*(9,82 m/s^2) =
1342,89 kg*m/s^2 = 1342,89 N

m_vand*g = opdrift = (x*A*d_vand)*g og x<0,1 m, som giver


(136,75 kg) = x*(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3)...hvoraf du isolerer x

Svar #3
10. februar 2008 af yazahra (Slettet)

hvordan kan man så beregne , hvor stor nyttelast flåden maksimalt kan bære ??

Brugbart svar (1)

Svar #4
10. februar 2008 af mathon

(136,75 kg) = x*(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3)

x = (136,75 kg)/[(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3)] = 0,0547 m = 5,47 cm

"resthøjde" = (10 - 5,47)cm = 4,53 cm = 0,0453 m


den maksimale nyttelast, m_nytte, er således den mængde, der lige akkurat balancerer yderligere fortrængt vand, indtil vandet står til overkanten af tømmerflåden:

m_nytte*g = (0,0453 m)*(2,5 m2)*(1000 kg/m^3)*g, hvoraf

m_nytte = (0,0453 m)*(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3) = 113,25 kg

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2011 af Salihu (Slettet)

 Hej

Jeg sidder med den samme opgave, men vores lærer har stillet os et ekstra spørgsmål angående opgaven; Tyngdekraften på Mars er 3,7 m/s2 . Hvor dybt vil tømmerflåden synke i vand, hvis eksperimentet blev udført på Mars?

Men er resultatet ikke det samme som, hvis det var på jorden... da man eliminerer g i formlen du, Mathon, skrev tidligere?: (136,75 kg) = x*(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3)...hvoraf du isolerer x


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2011 af fnidder1993 (Slettet)

#4
(136,75 kg) = x*(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3)

x = (136,75 kg)/[(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3)] = 0,0547 m = 5,47 cm

"resthøjde" = (10 - 5,47)cm = 4,53 cm = 0,0453 m


den maksimale nyttelast, m_nytte, er således den mængde, der lige akkurat balancerer yderligere fortrængt vand, indtil vandet står til overkanten af tømmerflåden:

m_nytte*g = (0,0453 m)*(2,5 m2)*(1000 kg/m^3)*g, hvoraf

m_nytte = (0,0453 m)*(2,5 m^2)*(1000 kg/m^3) = 113,25 kg

 

Hvor opstår de 136,75 kg fra? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2011 af fnidder1993 (Slettet)

Og hvilke formler er det brugt? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Læs indlæg #2. Tømmerflådens rumfang er lig med dens areal ganget med plankernes tykkelse.


Skriv et svar til: opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.