Biologi
Biokemi
07. februar 2008 af
Ina_88 (Slettet)
Hej. Har fået et spørgsmål jeg har svært ved at forklare: Beregn hvor mange molekyler, der dannes ved fuldstændig nedbrydning af et molelkyle acetyl-CoA, angiv beregningerne?
Svar #1
07. februar 2008 af stud.med (Slettet)
well, den kan anskues fra mange vinkler. Hvis du kigger overordnet på det vil acetyl-CoA i TCA-cyklus udskille 2 CO2 molekyler (hvilket faktisk ikke er helt korrekt...de to CO2'ers kulstofatomer stammer fra oxaloacetatet som Acetyl-CoA sammenkobles med til citrat og ikke fra Acetyl-CoA selv...dog vil Acetyl-CoA omdannes i en runde i TCA-cyklus til oxaloacetat og den vil da afgive dens kulstofatomer ved sammenkobling med en ny acetyl-CoA...men detalje).
Altså 2 CO2 mokelyler og efter en runde i TCA-cyklus endes ud med 1 oxaloacetat (forudsat den ikke bruges til fedtsyre-, cholesterol-, ketonstof-, aminosyre- eller hæmoglobinsyntese).
Yderliger kan du se på at 3 NAD+ reduceres til 3 NADH+H samt 1 FAD+ til 1FADH2. Disse kan så igen via oxidativ phosphorylering omdannes til variabelt antal ATP samt slutproduktet 2 H2O. ATP antallet er forskelligt afhængig af hvilket universitet du spørger. På Århus universitet giver 1 molekyle NADH+H 2,5 ATP mens 1 FADH2 giver 1,5 ATP. Yderligere dannes der et GTP-molekyle ud fra et GDP (analog til ADP/ATP). Dette giver altså et total antal ATP på:
2,5ATP pr NADH+H * 3 NADH+H = 7,5ATP
1,5ATP pr FADH2 * 1 FADH2 = 1,5 ATP
1 GDP til 1 GTP = ens med 1 ATP
I alt= 7,5+1,5+1 = 10 ATP pr acetyl-CoA (9 ATP og 1 GTP)
Så du har altså:
Mulighed 1 (simpel): 2 CO2, 1 oxaloacetat
Mulighed 2 (kompleks): 2 CO2, 1 oxaloacetat, 3 NADH+H, 1 FADH2, 1 GTP, 9 ATP og 2 H2O.
Altså 2 CO2 mokelyler og efter en runde i TCA-cyklus endes ud med 1 oxaloacetat (forudsat den ikke bruges til fedtsyre-, cholesterol-, ketonstof-, aminosyre- eller hæmoglobinsyntese).
Yderliger kan du se på at 3 NAD+ reduceres til 3 NADH+H samt 1 FAD+ til 1FADH2. Disse kan så igen via oxidativ phosphorylering omdannes til variabelt antal ATP samt slutproduktet 2 H2O. ATP antallet er forskelligt afhængig af hvilket universitet du spørger. På Århus universitet giver 1 molekyle NADH+H 2,5 ATP mens 1 FADH2 giver 1,5 ATP. Yderligere dannes der et GTP-molekyle ud fra et GDP (analog til ADP/ATP). Dette giver altså et total antal ATP på:
2,5ATP pr NADH+H * 3 NADH+H = 7,5ATP
1,5ATP pr FADH2 * 1 FADH2 = 1,5 ATP
1 GDP til 1 GTP = ens med 1 ATP
I alt= 7,5+1,5+1 = 10 ATP pr acetyl-CoA (9 ATP og 1 GTP)
Så du har altså:
Mulighed 1 (simpel): 2 CO2, 1 oxaloacetat
Mulighed 2 (kompleks): 2 CO2, 1 oxaloacetat, 3 NADH+H, 1 FADH2, 1 GTP, 9 ATP og 2 H2O.
Skriv et svar til: Biokemi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
